NavMenu

Najbolje "smart home" aplikacije za vaš android telefon

Izvor: eKapija Utorak, 07.11.2023. 15:59
Komentari
Podeli
Google Home (Foto: Unsplash / BENCE BOROS)Google Home
Pametni kućni uređaji olakšavaju naše živote, ali kontrola nekoliko ekosistema može postati teška kako se uređaji gomilaju. Podešavanje vašeg ekosistema pametnog doma može biti zastrašujuće dok pokušavate da shvatite sve uređaje i standarde u podešavanju vašeg pametnog doma.

Svaki pametni uređaj ima aplikaciju za kontrolu, ali korišćenje više aplikacija za kontrolu različitih pametnih uređaja u vašem domu nema smisla, piše androidpolice.com. Zato možete instalirati jednu aplikaciju koja će vam omogućiti da ne gubite vreme na previše platformi.

Ovo je lista najboljih aplikacija za pametne kuće za vaš android telefon.


Amazon Alexa

Aplikacija Alexa nudi kontrolnu tablu za kontrolu svih povezanih pametnih uređaja, bez obzira na proizvođača. Može im se pristupiti na različite načine, a možete dodati favorite da biste pristupili uređajima koje često kontrolišete, a da ih ne tražite.

S druge strane, nije najprijatnija za korisnika, a njen interfejs nije baš najprijatniji za oči. Takođe, ne postoji vidžet sa prečicama za kontrolu vaših pametnih uređaja osim usmenog traženja od Alexe da to uradi. Možda vam neće dozvoliti kontrolu pomoću grafičkog interfejsa aplikacije, iako to može da uradi usmeno.


Google Home

Aplikacija Google Home je jedan od najlakših načina za kontrolu pametnih uređaja. Deluje kao centar za kontrolu pametnog doma za sve vaše uređaje, bez obzira na njihov brend. Kao i Alexa, uređaji koje koristite sa Google pomoćnikom pojavljuju se u aplikaciji bez dodatne konfiguracije.

Glavna prednost u poređenju sa Alexom je to što se svi uređaji prikazuju odmah kada otvorite Google Home bez otvaranja druge kartice. Ipak, ne postoji opcija za postavljanje liste favorita filtriranje prema tipu uređaja tako precizno kao kod Alexe.

Nekim uređajima se ne može upravljati pomoću Google Home-a uprkos tome što su kompatibilni sa Google pomoćnikom i pojavljuju se u aplikaciji. Ova ograničenja možete prevazići korišćenjem Assistant Routines.


Samsung SmartThings

SmartThings je jedna od najlepših aplikacija na ovoj listi. Integriše se sa velikim brojem usluga trećih strana, ali ne toliko kao Google Home i Alexa. Aplikacija je jednostavna za podešavanje i omogućava vam da podesite svoje omiljene uređaje kojima možete da pristupite sa glavne stranice aplikacije, kao i da ih organizujete po prostoriji.

Pored toga što nudi intuitivniji interfejs i bolje opcije prilagođavanja od prve dve aplikacije, SmartThings ima zgodne funkcije, kao što je podešavanje tajmera za automatsko isključivanje svetla nakon određenog vremena ili u određenom satu.

SmartThings obično u potpunosti podržava uređaje sa kojima radi, što znači da je malo verovatno da će se uređaj prikazati na listi ako ne možete da komunicirate sa njim. Ono što je najvažnije, omogućava vam da dodate vidžete na početni ekran, što olakšava kontrolu svetla i drugih uređaja bez otvaranja aplikacije.


Olisto

Olisto nije kontrolna tabla sam po sebi, već način da automatizujete većinu vaših pametnih kućnih uređaja, a zatim ih usmerite da međusobno komuniciraju. Na primer, možete ga zamoliti da upali svetla, zaključa vrata i otvori roletne svakog radnog dana u 9 sati.

Zahvaljujući Olistovoj integraciji sa širokim spektrom usluga, možete uneti kreativne kombinacije uslova i radnji (triggs) kao što je zaključavanje kuhinjskih vrata kada niste dovoljno vežbali pre 19 sati.

Njegova sposobnost da kreira dugmad "sada" za izvršavanje "trigg"-a je posebno moćna. Na primer, možete da pritisnete jedno virtuelno dugme da otvorite roletne, upalite svetla i pustite muziku na zvučnicima. Loša strana je u tome što morate ručno da kreirate dugme za svaku funkciju u svakom proizvodu, što je dugotrajno za podešavanje, ali je zgodno kada se koristi svakodnevno.

Olisto verovatno nije za svakoga, posebno ako ne želite da trošite mnogo vremena na konfiguraciju. S druge strane, ako volite da se petljate sa tehnologijom i želite da napravite neke uredne kućne automatizacije koje se pokreću pritiskom na virtuelno dugme, isprobajte ovu aplikaciju.


iHaus

iHaus nije aplikacija koja prija oku, ali može biti korisna ako vam ne smeta izgled. Ne zahteva opsežno podešavanje kao većina drugih aplikacija, jer vam omogućava da povežete svoje pametne kućne uređaje bez prijavljivanja na usluge trećih strana. Međutim, možda nećete moći da imate sve svoje uređaje u aplikaciji.

Lakša je za korišćenje od Google Home-a jer možete da dodirnete ikonu uređaja da biste ga uključili ili pokrenuli. Ono što je takođe sjajno je to što automatski prepoznaje grupe, tako da možete upaliti sva svetla u prostoriji odjednom ili promeniti njihovu boju istovremeno.

Takođe možete kreirati rutine da biste isključili sve kod kuće pomoću jednog virtuelnog dugmeta.

Sve u svemu, iHaus može biti korisna opcija ako tražite nešto jednostavno i lako za isprobati.


IFTTT

Ovo je pametna platforma za automatizaciju koja je kompatibilna sa impresivnim brojem partnera. Nakon što sve postavite, možete zaboraviti da postoji. Postoji i opcija za kontrolu pametnih uređaja sa telefona, zahvaljujući vidžetima i dugmadima "Uradi".

Platforma podržava niz usluga i omogućava vam da kreirate zadatke u nekoliko klikova. Aplikacija takođe ima vidžet, što većina drugih nema, tako da bi mogla biti dobra opcija za mnoge.


Home Remote

Home Remote ima intuitivan i prijatan interfejs koji vas poziva da organizujete svoje uređaje u grupe i sobe. Aplikacija je dizajnirana da podrži niz uređaja. Interfejs je prilagodljiv, uključujući sliku u pozadini i redosled u kome se uređaji pojavljuju. Vredi pokušati da vidite da li odgovara vašim potrebama i da li funkcioniše sa vašim pametnim uređajima.


Hubitat

Ako želite da radite sa nekim naprednim opcijama, razmislite o Hubitatu. Aplikacija nije baš prikladna za prosečnog korisnika. Zahteva specifičan hardver ili programerske veštine. Međutim, ako ste spremni da se poigrate kako biste preuzeli kontrolu nad povezanim hardverom, trebalo bi da isprobate aplikaciju.

Ako ste spremni da istražujete i imate vremena za ulaganje, Hubitat vam može pomoći da otključate potencijal vašeg pametnog doma, dizajnirate automatizaciju koju želite da postignete i da vam pomogne da kontrolišete bilo koji uređaj na način na koji želite. Možda ćete morati da obezbedite većinu podešavanja jer nije tako jednostavna za korišćenje kao druge aplikacije navedene ovde, ali vam može pomoći da postignete sjajne stvari kod kuće.


Home Assistant

Home Assistant je sistem kućne automatizacije otvorenog koda koji vam omogućava da kontrolišete svoje pametne kućne uređaje sa jednog mesta. Možete pristupiti i kontrolisati sve svoje uređaje na lokalnoj mreži bez zavisnosti od servera u oblaku. Podržava preko 1.000 uređaja i usluga.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.05.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Probijanje tunela Hranjen ponovo u zastoju - Radnici povučeni, poništen tender za nadzor

Radovi na probijanju tunela Hranjen trenutno su obustavljeni, izvođač je povukao radnike, mobilne timove, mehanizaciju i uređaje. Ovo je novinarima potvrdio premijer Vlade BPK Goražde Edin Ćulov, pojašnjavajući problematiku zbog koje je došlo do zastoja. Između ostalih, prije tri sedmice poništen je tender za nadzor nad implementacijom probijanja tunela, a bilo je i spornih pitanja u vezi obezbjeđenja adekvatne dokumentacije koja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.