NavMenu

U ovih 10 mjesta ćete poželjeti svratiti nakon putovanja Koridorom 5c (FOTO)

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 06.11.2023. 12:34
Komentari
Podeli
Stari grad Počitelj (Foto: Santi Rodriguez/shutterstock.com)Stari grad Počitelj
Izgradnja Koridora 5C, koja je podijeljena u tri faze, je uveliko u toku. U ovom tekstu možete vidjeti 10 lokacija koje vas mogu privući na odmor od putovanja kada Koridorom budete prolazili.

Evo o kojim lokacijama je riječ:

1. Mala vijećnica – Beledija

(Foto: Printscreen/Google maps)
Na krajnjem sjeveru Bosne i Hercegovine okružena rijekama Bosnom i Savom te planinom Vučjak nalazi se općina Odžak s istoimenim središtem. U centru Odžaka se nalazi Beledija ili mala gradska vijećnica (općinska zgrada), izgrađena 1903. godine. Ova istorijska građevina predstavlja primjer arhitekture iz perioda prijelaza iz 19. u 20. stoljeće na našim prostorima. Predstavljala je gradsku kuću koja je odgovarala zahtjevima uprave i administracije toga vremena. Mala vijećnica u Odžaku proglašena je nacionalnim spomenikom BiH.

2. Tvrđava Vranduk

Smješten 14 kilometara od grada Zenice i izgrađen na stijeni iznad klisure, stari grad Vranduk prelijepo je srednjovjekovno zdanje koje sa ponosom stoji na ovom mjestu duži niz vjekova. Gotovo savršeno očuvano sve do danas, bio je povremeno i sjedište bosanskih kraljeva, a posebno se za njegovu istoriju spominje pretposljednji bosanski kralj Tomaš. Stari grad Vranduk je, vjerovatno, podignut krajem 14. vijeka. Prvobitno je bio banski, a potom kraljevski grad, te je bio i jedini utvrđeni grad u župi Brod, jednoj od sedam župa srednjovjekovne Bosne.

Tokom izgradnje utvrde, vodilo se računa o njenoj lokaciji, te je ona konačno izgrađena na veoma važnom putnom pravcu sa ciljem kontrole putne komunikacije. Osmanlije su u više navrata opsjedale Vranduk. Zauzeli su ga 1463. godine. U svom pohodu na Bosnu 1697. godine, Eugen Savojski je, uočivši težinu osvajanja grada, zaobišao Vranduk. Početkom 18. stoljeća utemeljena je Vrandučka kapetanija. U 18. i početkom 19. stoljeća grad je služio kao zatvor za političke krivce. Austrijske trupe su 1878. godine zauzele grad i u njemu držale posadu do 1890. godine kada je napušten.

3. Kamberović polje

Kamberovića polje u Zenici je jedan od najljepših gradskih parkova u BiH. Kamberovića polje krasi Zenicu u svakom godišnjem dobu. Tu se nalaze i mnogobrojni sportski tereni od atletskog stadiona, preko teniskih terena, pa do terena za odbojku, košarku, mali nogomet, nogomet, biciklističkim stazama i stazama za šetnju.

4. Turističko-arheološki park Ravne 2

Arheološko-turistički park Ravne 2 je osnovan 2016. godine i predstavlja centralno mjesto okupljanja kako domaćeg stanovništva, tako i turista, jer se tu odvija najveći broj događaja u toku godine. U parku se nalaze brojne kamene instalacije (krugovi, megaliti), spiralna botanička bašta, labirinti energije i ljubavi, rekreacijske staze, dječja igrališta, multimedijalna dvorana, piramida, bine za jogu i meditaciju, koncertna bina s prirodnim amfiteatrom kapaciteta 5.000 posjetitelja, ružino trostruko srce, aleja organskih voćki, te brojne druge instalacije, kao i toaleti i parking. Svi ovi sadržaji čine ga jednim od najatraktivnijih turističko-arheoloških parkova u Bosni i Hercegovini, a i šire.

5. Baščaršija

(Foto: Darko Vrcan/shutterstock.com)
Baščaršija je stara sarajevska čaršija, te historijski i kulturni centar grada. Baščaršija je izgrađena u 15. vijeku kada je Isa-beg Ishaković osnovao cijeli grad. Na Baščaršiji se može kupiti svašta, od ručno rađenog nakita, neizostavnih setova za bosansku kafu do ručno rađenih magnetića i nakita od bakra. Tu su i razne zdjele, ukrasi za kuću, šarene jastučnice, proizvodi od kože, odjeća… Baščaršija je naravno i centralno mjesto da probate ukusne tradicionalne bosanske specijalitete.

6. Stari most

(Foto: Aleksandar Parezanović)
Simbol grada i nezaobilazno mjesto svakog obilaska Mostara je predivan Stari most na rijeci Neretvi, po mnogočemu jedinstven. Sam grad je dobio ime po mostarima, čuvarima mostova, tako da su mostovi oduvijek važan dio njegova identiteta. Vrijedi spomenuti da se on do 1566. godine prvo zvao most sultan Sulejman koji je dao nalog da se most izgradi, potom Veliki most, da bi tek kasnije dobio ime Stari most koje nosi danas.

7. Stari grad Počitelj

Nedaleko od Mostara nalazi se Stari grad Počitelj u općini Čapljina, smješten na lijevoj obali Neretve. Počitelj predstavlja tvrđavu koja potječe iz srednjega vijeka. U dolini Neretve, glavno uporište u obrani od Turaka bilo je u Počitelju. Ovu tvrđavu je sagradio kralj Tvrtko 1383. godine, i imala je stratešku ulogu u kontroliranju puta do mora dolinom rijeke Neretve. Danas, povijesni gradić Počitelj, izgrađen ispod tvrđave, ima orijentalni izgled i kao takav je potpuno u funkciji turizma i kulturnih priredbi. U januaru 2003. istorijsko gradsko područje Počitelja proglašeno je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Godine 2007. podnesena je kandidatura Počitelja za Svjetsku baštinu
UNESCO-a.

8. Mogorjelo

Jedan od značajnijih spomenika rimskog doba u Bosni i Hercegovini je Mogorjelo, u neposrednoj blizini Čapljine. Ovaj jedinstven arheološki spomenik iz rimskog doba, u južnom dijelu BiH, spada u najljepša zdanja kasne antičke arhitekture u našoj zemlji. Nacionalnim spomenikom BiH proglašen je 2002. godine, a ima veliki kulturno-historijski i
naučni značaj, koji se može posmatrati kroz njegovu blizinu rimskom gradu Naroni. Posebno lijep okvir ovom spomeniku daje gusti šumarak primorskog drveća, posebno čempresa.

9. Etno selo Međugorje

Etno-selo Herceg nadomak Međugorja predstavlja jedinstveni turistički kompleks otvoren 2008. Selo izraslo iz kamena i stvoreno od kamena u svom konceptualnom smislu obuhvata sve sadržaje tradicionalnog hercegovačkog sela. Svi koji posjete Herceg Etno selo, uživat će u domaćinskoj atmosferi i zaplovit će valovima ljepote mirisa, boja i okusa.

10. Vodopadi Kravice

(Foto: Goran Parezanović)
Vodopadi Kravice mala su oaza prirode veoma blizu Ljubuškog. Nastali su radom sedronosne rijeke Trebižat, pa je ovaj fenomen prirode, danas pod zaštitom države. Visina vodopada ide i do 28 metara, a širina do gotovo 150 metara. Vegetacija koju ćete ovdje vidjeti, zaista je zapanjujuća, pa je tako preko sedronosna sloja od dna do vrha vodopada izrasla trava, konoplje, mahovina i lišajevi. Ono što je zanimljivo je da vodopadi Kravice nude još mnogo toga, a u blizini se nalazi i mala pećina u kojoj se mogu vidjeti stalaktiti od kalcijum karbonata, stari mlin i brodić, a moguće su i vožnje kanuom ukoliko želite.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.02.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Kako napreduje gradnja brze ceste Lašva - Nević Polje (VIDEO)

Na novom snimku iznad gradilišta brze ceste Lašva - Nević Polje prikazan je završetak još jednog mosta u Novoj Bili kod Viteza. Podsjećamo ugovor o izgradnji brze ceste Lašva - Nević Polje (LOT 5) potpisan je 26. aprila 2022. godine, a vrijednost ugovorenih radova je 74.904.570 KM. Izgradnja LOT-a 5 podrazumijeva izgradnju dijela brze ceste od petlje Vitez izlaz iz poslovne zone do petlje Nević Polje, a finansira se sredstvima iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.