NavMenu

Subvencionisanje dijela kamate - Malim i srednjim preduzećima u ZDK kreditna linija od 7,55 mil KM od ZiraatBank BH

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 06.11.2023. 12:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: create jobs 51/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar za privredu Zeničko-dobojskog kantona Samir Šibonjić i predsjednik Uprave ZiraatBank BH Bulent Suer potpisali su u petak u uredu premijera Nezira Pivića ugovor o plasmanu kreditne linije uz subvencioniranje dijela kamate od strane ovog ministarstva za mala i srednja preduzeća koja posluju na području ovog kantona za 2023. godinu.

ZiraatBank BH odabrana je putem javnog poziva, a kreditna linija vrijedna je 7,55 mil KM. Ministarstvo za privredu je obezbijedilo novčana sredstva u ukupnom iznosu od 300.000 KM namijenjena za subvencioniranje kamate, a koja se odnosi na cijeli period trajanja kreditiranja. Maksimalan iznos kredita po korisniku je 500.000 KM.

- Ministarstvo se obavezuje da će subvencionirati godišnju kamatu u procentu od 3% za svaku djelatnost po svakom pojedinačnom kreditu za privrednog subjekta kome banka odobri kredit, tako da će privredni subjekti moći po izuzetno povoljnim uslovima doći do sredstava za ekonomsku stabilizaciju, održavanje likvidnosti, nabavku osnovnih sredstava, povećanje obima proizvodnje i/ili usluga te očuvanje postojećih i obezbjeđenje novih radnih mjesta – kazao je ministar Šibonjić.

Predsjednik Uprave ZirratBank BH Bulent Suer najavio je da će banka uskoro pokrenuti javnu kampanju za dodjelu kredita, izrazivši zadovoljstvo što je ovoj banci povjeren plasman kreditne linije čiji je cilj jačanje malih i srednjih preduzeća u Zeničko-dobojskom kantonu.

Pravo na kredit i subvenciju kamate moći će ostvariti pravna i fizička lica sa sjedištem na području ovog kantona, koja su u većinskom privatnom vlasništvu te registrovana kod nadležnog organa u skladu sa pozitivnim propisima, bez obzira na oblik organizovanja, a koja obavljaju djelatnost u području prerađivačke industrije, izuzev proizvodnje duhanskih proizvoda, koksa i rafiniranih naftnih derivata, zatim djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, informacija i komunikacija, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti te ostale uslužne djelatnosti subjekata male privrede iz Zakona o poticanju razvoja male privrede.

Premijer Nezir Pivić istakao je da je jačanje konkurentnosti sektora malih i srednjih preduzeća jedan od ključnih prioriteta Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

- Privreda ZDK-a je kičma razvoja države Bosne i Hercegovine. Sa time u vezi, Vlada će pripremiti nove i nastaviti postojeće programe subvencioniranja malog i srednjeg poduzetništva, obrta i samozapošljavanja. Poduzet ćemo aktivnosti sa ciljem stimulacije izvoza i jačanja izvoznog potencijala privrednih subjekata u našem kantonu te intenzivirati aktivnosti u procesu digitalizacije i modernizacije oblasti privredne proizvodnje i prerađivačke industrije - rekao je premijer ZDK.

Najavio je i aktivnosti Vlade na unapređenju okruženja za privredni rast i razvoj te privlačenje investicija, kao i nova ulaganja u poslovnu infrastrukturu, posebno industrijske i poslovne zone u jedinicama lokalne samouprave, kako bi se privrednicima i novim investitorima omogućili što kvalitetniji uslovi za rad i poslovanje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.12.2023.  |  Energija, Građevina

Preuzeli ulogu Njemaca - Mađarska će finansirati tri projekta u RS vrijednosti više od 100 mil EUR

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je bila uspješna njegova posjeta Mađarskoj, koja je preuzela obavezu finansiranja tri projekta koje je napustila Njemačka razvojna banka u iznosu ukupno većem od 100 mič EUR. - Јedan je projekat vjetroelektrane Hrgud, drugi je revitalizacija postrojenja Hidrocentrale na Trebišnjici, a treći je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Gradišci - rekao je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.