NavMenu

Objavljeni pozivi za unapređenje energetske efikasnosti u preduzećima i domaćinstvima u FBiH, na raspolaganju skoro 26 mil KM EU granta

Izvor: eKapija Subota, 04.11.2023. 09:42
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Shutterstock.com)Ilustracija
Fond za zaštitu okoliša FBiH objavio je danas javne pozive za dodjelu bespovratnih sredstava Evropske unije građanima – vlasnicima stambenih objekata, te mikro, malim i srednjim preduzećima za projekte energijske efikasnosti, a za poticanje energetske tranzicije i ublažavanje negativnih posljedica izazvanih energetskim krizama i poskupljenjima.

Predviđeni način dodjele sredstava je putem javnog poziva za čiju je provedbu u Federaciji BiH nadležan Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, a pravo ostvaruje 2.600 domaćinstava i 264 mikro, mala i srednja preduzeća. Rok za prijavu na javne pozive je 31. decembar 2023. godine ili do utroška sredstava.

Ukupni iznos budžetske podrške EU raspoloživ po pozivu za mikro, mala i srednja preduzeća je 12.912.315 KM i to:
Lot 1: Mikro preduzeća – raspoloživi budžet: 5.164.926 KM
Lot 2: Mala i srednja preduzeća – raspoloživi budžet: 7.747.389 KM.

- Paket buždetske podrške Evropske unije za ublažavanje negativnih posljedica energetske krize i poticanja energetske tranzicije je osigurao sredstva u vidu bespovratne pomoći ranjivim domaćinstvima i privredi na Zapadnom Balkanu, na koja je, u pripadajućem iznosu, Bosna i Hercegovina ostvarila pravo usvajanjem Akcionog plana od strane Vijeća ministara Bosne i Hercegovine - ističe se u pozivu.

U pozivu za dodjelu sredstava za provođenje mjera energijske efikasnosti u stambenim objektima za 2023. godinu se navodi da je ukupni iznos budžetske podrške EU raspoloživ 12.912.350 KM

Inače, cjelokupan finansijski paket podrške Evropske unije građanima i privredi Bosne i Hercegovine ukupno vrijedi 70 miliona eura. Od ukupnog iznosa, dvije trećine sredstava namijenjeno je domaćinstvima, a ostatak mikro, malim i srednjim preduzećima.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.12.2023.  |  Energija, Građevina

Preuzeli ulogu Njemaca - Mađarska će finansirati tri projekta u RS vrijednosti više od 100 mil EUR

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je bila uspješna njegova posjeta Mađarskoj, koja je preuzela obavezu finansiranja tri projekta koje je napustila Njemačka razvojna banka u iznosu ukupno većem od 100 mič EUR. - Јedan je projekat vjetroelektrane Hrgud, drugi je revitalizacija postrojenja Hidrocentrale na Trebišnjici, a treći je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Gradišci - rekao je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.