NavMenu

Činjenice o vještačkoj inteligenciji koje možda niste znali

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 18.12.2023. 07:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / geralt)Ilustracija
Veštačka inteligencija (AI) je fascinantno polje koje se stalno razvija. Portal Sharp donosi deset zanimljivih činjenica o AI koje možda niste znali.

AI postoji decenijama. Iako se AI često smatra novom tehnologijom, koncept postoji od 1950-ih. Rani sistemi veštačke inteligencije korišćeni su za obavljanje zadataka kao što su igranje šaha i rešavanje matematičkih problema.

AI je već svuda oko nas. AI se već koristi u mnogim oblastima našeg svakodnevnog života, od glasovnih pomoćnika poput Siri i Alekse, do sistema preporuka na servisima za strimovanje kao što su Netflik i YouTube.

AI se može koristiti za dijagnozu bolesti. AI može da analizira nalaze i da identifikuje rane znake bolesti, što potencijalno dovodi do ranije dijagnoze i efikasnijeg lečenja.

AI se može koristiti za obradu prirodnog jezika. Obrada prirodnog jezika je sposobnost mašina da razumeju i tumače ljudski jezik. Ova tehnologija se već koristi u četbotovima i glasovnim asistentima.

AI se može koristiti za prepoznavanje lica. Tehnologija prepoznavanja lica se koristi u različite svrhe, od otključavanja pametnih telefona do identifikacije kriminalaca.

AI može pomoći u smanjenju potrošnje energije. AI se može koristiti za optimizaciju potrošnje energije u zgradama, što dovodi do smanjenja troškova energije i manjeg ugljičnog otiska.

AI može da stvara umetnost. AI algoritmi mogu analizirati slike i kreirati nova umetnička dela na osnovu obrazaca i stilova koje je naučio.

AI se koristi za razvoj samovozećih automobila. Automobili koji se sami voze oslanjaju se na AI za navigaciju i donošenje odluka na putu.

AI može pomoći u predviđanju prirodnih katastrofa. AI algoritmi mogu da analiziraju vremenske obrasce i druge podatke kako bi predvideli prirodne katastrofe kao što su uragani i zemljotresi.

AI se koristi u istraživanju svemira. AI se koristi za analizu podataka iz svemirskih misija i donošenje odluka o tome kako dalje, što potencijalno dovodi do novih otkrića i otkrića.

Ovo su samo neke od mnogih zanimljivih činjenica o AI. Kako polje nastavlja da se razvija, možemo očekivati da ćemo u budućnosti videti još uzbudljiviji razvoj događaja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.05.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Probijanje tunela Hranjen ponovo u zastoju - Radnici povučeni, poništen tender za nadzor

Radovi na probijanju tunela Hranjen trenutno su obustavljeni, izvođač je povukao radnike, mobilne timove, mehanizaciju i uređaje. Ovo je novinarima potvrdio premijer Vlade BPK Goražde Edin Ćulov, pojašnjavajući problematiku zbog koje je došlo do zastoja. Između ostalih, prije tri sedmice poništen je tender za nadzor nad implementacijom probijanja tunela, a bilo je i spornih pitanja u vezi obezbjeđenja adekvatne dokumentacije koja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.