Izvor: Fokus | Utorak, 21.06.2011.| 08:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Osmacima se otvara fabrika vode Planinski studenac

Pored postojećih fabrika vode, "Kruna" u Mrkonjić Gradu i "Vitinka" Kozluk, kod Zvornika, u Republici Srpskoj uskoro će s radom početi još jedno postrojenje za preradu vode.

Riječ je o fabrici "Planinski studenac" u Osmacima, u koju je uloženo oko četiri miliona KM i u kojoj će posao u prvoj fazi dobiti dvadesetak radnika.

Vlasnik ove fabrike, Muhamed Pilavdžić, iz Kalesije kaže da je odlučio da investira u Osmacima prvenstveno zbog postojanja izvora pitke vode u podnožju planine Borogovo.

"Probna proizvodnja i flaširanje vode je počelo, a na tim poslovima smo angažovali dvadesetak radnika. Zvaničan početak rada fabrike očekuje se narednog mjeseca", rekao je Pilavdžić.

Direktor fabrike, Lazar Riđošić, kaže da će kapaciteti proizvodnje iznositi sedam hiljada boca vode na sat, kao i da u narednom periodu planiraju proširenje fabrike uvođenjem linija za proizvodnju energetskih napitaka, sokova i mineralne vode.

"Naš cilj nije samo osvajanje tržišta BiH nego i plasman na inostrano tržište, za šta već pregovaramo s nekoliko većih kupaca", istakao je Riđošić.

On je dodao da su svjesni činjenice da na prostoru BiH postoji nekoliko fabrika vode, kao i da se velike količine ovog proizvoda uvoze, ali su spremni da se bore za svoje mjesto na tržištu.

"Optimisti smo i nadamo se da ćemo se izboriti s konkurencijom, kvalitetom naše robe, ekološkom ambalažom kao i efikasnim marketingom kojim ćemo nastojati da uvjerimo buduće kupce zašto da izaberu baš nas", naglasio je Riđošić.

Ulaganje u fabriku za preradu vode pozdravljaju i predstavnici opštinskih vlasti u Osmacima, koji smatraju da se samo pokretanjem privrednih aktivnosti može doprinijeti razvoju ove lokalne zajednice iz istočnog dijela Republike Srpske.

"Ovo je prva proizvodna fabrika na području naše opštine koja će svakako biti pokretačka snaga razvoja i omogućiti da se zaposli dosta radnika", istakao je načelnik opštine Osmaci, Ljubo Petrović, i dodao da je fabrika vode pravi izbor jer ova opština raspolaže važnim hidropotencijalom koji do sada nije bio iskorišten.

Petrović je naglasio da će lokalne vlasti nastojati da u narednom periodu privuku što više zainteresovanih investitora koji bi omogućili realizaciju kapitalnih projekata na području opštine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.