NavMenu

Investitori primorani da uspore izgradnju zgrada u Trebinju, prodaja u potpunosti stala

Izvor: Trebinjelive.info Petak, 03.11.2023. 08:21
Komentari
Podeli
Trebinje (Foto: Shutterstock/Andy Sutherland)Trebinje
Većina investitora u Trebinju je usporila je izgradnju stambeno-poslovnih objekata, s obzirom na to da je prodaja svedena na minimum zbog nerealnih cijena na tržištu.

Dinamika izgradnje većine objekata je značajno usporena, ali rokovi izgradnje će uglavnom biti ispoštovani. Do sada je bilo pravilo da investitori objekte završavaju i prije roka izgradnje. Međutim, sada investitori daju duži rok izgradnje upravo zbog loše prodaje stanova.

Biće i onih koji će, s druge strane, uveliko probiti rok završetka radova istaknut na građevinskim tablama na ulazu na gradilište.

Pravilo da se u Trebinju stanovi uveliko prodaju već nakon nekoliko izlivenih betonskih ploča - više ne vrijedi, pa su se investitori odlučili na dva koraka - izgradnja traje znatno duže nego za iste ili veće objekte iz ranijih godina i kod već početih projekata dinamika radova je znatno usporena.

Ipak, većina investitora još uvijek nije značajno spustila nerealno visoku cijenu metra kvadratnog stana u Trebinju, ali se to i te kako brzo očekuje s obzirom na to da je prodaja stala. Očekivani pad cijena je oko 15%, zbog čega kupci čekaju niže cijene kako se to već dogodilo u okruženju i Evropi, pa ni Trebinje neće biti izuzetak.

Investitori koji su prodavali i po desetak stanova za nekoliko mjeseci - sada jedva da prodaju jedan ili dva stana, što najbolje govori o tržištu nekretnina. Ista situacija je i na mnogo većim tržišta u Srbiji, Mađarskoj, Crnoj Gori.

U ovoj godini su, prema javno dostupnim podacima, izdate tek dvije pravosnažne građevinske dozvole za stambeno-poslovne komplekse u Trebinju, za razliku od prošle godine kad ih je bilo osam.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.02.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Kako napreduje gradnja brze ceste Lašva - Nević Polje (VIDEO)

Na novom snimku iznad gradilišta brze ceste Lašva - Nević Polje prikazan je završetak još jednog mosta u Novoj Bili kod Viteza. Podsjećamo ugovor o izgradnji brze ceste Lašva - Nević Polje (LOT 5) potpisan je 26. aprila 2022. godine, a vrijednost ugovorenih radova je 74.904.570 KM. Izgradnja LOT-a 5 podrazumijeva izgradnju dijela brze ceste od petlje Vitez izlaz iz poslovne zone do petlje Nević Polje, a finansira se sredstvima iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.