NavMenu

Gradnja muzeja Ars Aevi u Sarajevu kreće na proljeće - Projekt vrijedan 11 mil EUR

Izvor: startbih.ba Ponedjeljak, 30.10.2023. 14:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock/Ysbrand Cosijn)Ilustracija
Šef Ureda UNESCO-a u Sarajevu Siniša Šešum kazao je da će gradnja Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi početi naredne godine u proljeće i da će realizacija kompletnog projekta trajati oko dvije godine.

To je kazao novinarima tokom završne prezentacije projekta Muzeja Ars Aevi koja je organizirana danas u Vijećnici, a Šešum je dodao da je to prilika za promovisanje Fonda za prikupljanje sredstava namijenjenih realizaciji projekta.

- Trenutno imamo oko 75% sredstava za implementaciju projekta. Možemo reći da nas sada ništa ne može zaustaviti nakon 21 godinu borbe - dodao je.

Šešum je također istakao da je za cijeli projekt, izgradnja objekta, jačanje kapaciteta, restauracija kolekcije i ostalo, potrebno oko 11 mil EUR.

Direktorica Gradskih muzeja u Sarajevu Senka Ibrišimbegović je u okviru prezentacije predstavila knjigu Umjetnost muzeja koju je napisala kao rezultat dugogodišnjeg istraživanja o arhitekturi muzeja suvremene umjetnosti te na koji način oni oblikuju razvoj grada na više nivoa, ne samo urbanizma i arhitekture, već ekonomskog, socijalnog, edukativnog i duhovnog razvoja.

Ibrišimbegović tvrdi da muzeji danas nisu samo sakupljači određenih vrijednosti koje treba da posjetiteljima dočaraju historijske činjenice i vrijednosti. Muzeji savremene umjetnosti su, dodala je, mjesta susreta i učenja.
Fotografije:
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.09.2024.  |  Energija

Potpisan ugovor o priključenju VE Bijela na mrežu - Komercijalno puštanje u rad 2027, struja za preko 20.000 domaćinstava

Izvršni direktor Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), Ivan Asanović, i predstavnik kompanije Alcazar Energy Enrico Casari potpisali su ugovor o izgradnji infrastrukture za priključenje vjetroelektrane Bijela na mrežu, čime se nastavlja era razvoja obnovljivih izvora energije (OIE) u Crnoj Gori. Riječ je o elektrani koja će se graditi u naselju Malinsko u Šavniku, instalisana snaga objekta je 118,8 MW, početak gradnje očekuje se

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.