NavMenu

I BiH proizvodi komponente za postrojenja obnovljivih izvora energije, ali fali radnika

Izvor: Klix Srijeda, 25.10.2023. 11:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash/American Public Power Association)Ilustracija
U Bosni i Hercegovini postoje kompanije koje prave postrojenja za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije i/ili prave komponente za ova postrojenja. Jedan od najvećih problema ove djelatnosti je nedostatak radnika.

Ako je suditi po odgovorima iz entitetskih privrednih komora, problem je što ne postoji sistemsko prikupljanje podataka kako bi se ostvario uvid u stvarnu strukturu ovog sektora.

U Privrednoj komori Federacije Bosne i Hercegovine samo su kazali da postoje kompanije koje proizvode komponente, kao i one koje proizvode solarne elektrane po principu "ključ u ruke".

- S obzirom na to da su se pojavile nove kompanije koje djeluju u tom sektoru, trenutno radimo na prikupljanju podataka i izradi registra kojim će se objediniti podaci o tim kompanijama - ukazali su u Privrednoj komori FBiH.

Najviše je onih kompanija koje prave solarne elektrane i/ili prave komponente za solarne elektrane. No, ne nedostaju i one koje proizvode i za vjetroelektrane. Među onima koje projektuju i grade i solarne i vjetroelektrane je banjalučki Elnos. Tu su i one koje proizvode solarne kolektore, poput Flexbarda iz Milića.

U Privrednoj komori Republike Srpske su konstatovali da je teško reći koliko ove kompanije izvoze, jer je to, kako su naveli, nemoguće klasifikovati pošto im je proizvodni program raznovrstan. Kao najveću poteškoću u poslovanju ovih kompanija istakli su nedostatak kvalifikovane radne snage.

Proizvodnja aluminijskih profila

Ukazali su da je u RS-u na desetine kompanija koje se bave proizvodnjom metalnih konstrukcija za solarne panele. Sudeći po ponudi na tržištu, to je slučaj i u ostatku Bosne i Hercegovine. Kompanija s takvom djelatnosti je Emerus koji proizvodi aluminijske potkonstrukcije za solarne elektrane.

Riječ je o pokonstrukcijama koje su otporne na koroziju, koje su lagane za transport, montažu i upotrebu te koje se mogu, kako su istakli, beskonačno reciklirati, čime su ekološki najprihvatljivije.

Proizvode podne zemljane i betonske potkonstrukcije, krovne industrijske panelne potkonstrukcije i krovne potkonstrukcije za crijep i ravne krovove. Najavili su proizvodnju sistema za agrosolarne i građevinsko-solarne sisteme.

Kao ono što ih izdvaja istakli su usluge u predmontaži, tj. smanjenje troškova i ubrzanje montaže na lokaciji elektrane. Naglasili su da se time smanjuju potencijalni problemi ili greške tokom instalacije.


U Emerusu su potvrdili da raste potražnja za njihovim proizvodima te da su im najčešći kupci investitori u male, srednje i velike elektrane. Međutim, ta potražnja je veća na stranom tržištu, nego na bh. tržištu. No, naveli su da ta potražnja raste i na domaćem tržištu. Uglavnom izvoze u Evropsku uniju, Veliku Britaniju i Sjedinjene Američke Države.

Kao najveće poteškoće u proizvodnji istakli su popunjenost kapaciteta, smatrajući to "slatkom brigom". Od vlasti očekuju da usklade zakone o prosumerima (proizvođač/potrošač struje) s legislativom EU kako bi se proizvodnja dodatno razvijala.

Poslovi budućnosti


Prema Bečkoj privrednoj komori, zeleni poslovi su profesija budućnosti, jer će u narednim godinama biti potrebno sve više tehničara za elektroniku, građevinskih mehaničara i špeditera.

Kako su naveli, elektronski tehničari će biti jedna od najtraženijih profesija u budućnosti, jer je za instaliranje solarnih sistema, rješenja za pametne kuće ili punjača za električne automobile potrebno sve više stručnjaka.

Osim toga, sve više bit će traženi vodoinstalateri i tehničari za grijanje, ventilaciju i klima uređaje (HVAC tehničari), jer su oni ti koji sisteme grijanja i hlađenja mogu učiniti klimatski prihvatljivim. Prema istraživanju Austrijske privredne komore, 75% mladih već je zainteresovano za poslove s fokusom na održivost i ekološke principe.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.02.2024.  |  Energija

Ništa od raskida ugovora sa Lagerom o eksploataciji mrkog uglja, protesti mještana uzaludni

Trenutno ne postoje nikakvi uslovi za raskid koncesionog ugovora sa kompanijom Lager iz Posušja koja eksploatiše ugalj na području Sanskog Mosta, izjavio je ministar privrede u Vladi Unsko-sanskog kantona Armin Kardašević. Ministarstvo privrede USK organizovalo je u protekli petak sastanak na kojem se razgovaralo o eksploataciji mrkog uglja u blizini sela Kamengrad, gdje kompanija Lager ima koncesiju. Kako navode iz Ministarstva, sastanku

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.