NavMenu

Slovenija i Hrvatska postigle dogovor o odgađanju odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori do 2028.

Izvor: eKapija Petak, 20.10.2023. 10:02
Komentari
Podeli
Rijeka Una (Foto: Jura Dolezal/shutterstock.com)Rijeka Una
Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik smatra da dogovor Slovenije i Hrvatske o odgađanju odlaganja otpada iz Krškog na Trgovskoj gori biti dodatni podsticaj ekspertima i institucijama na svim nivoima vlasti u BiH u zaštiti prava svojih građana i da je prva pobjeda do konačnog cilja.

​- Naša uporna borba protiv izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori je bitka za zaštitu života i zdravlja i prava na opstanak na svojim ognjištima više od 250.000 građana Republike Srpske i BiH u slivu Une - kaže ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik i ističe:

- Izjava Andreja Plenkovića da je postignut dogovor sa Slovenijom da se nuklearni otpad iz Krškog neće odlagati na Čerkezovcu bar do 2028. i da će to relaksirati odnose Hrvatske i BiH nama je samo podstrek da pojačamo napore i znak da smo na dobrom putu da u svojoj namjeri da spriječimo Hrvatsku da nam na granici izgradi nuklerni objekat. Činjenica da je Hrvatska shvatila da je Trgovska gora uslov za relaksaciju odnosa dvije države je značajan korak ka našoj konačnoj pobjedi – potpunom odustajanju od Čerkezovca kao lokacije za odlaganje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva niske i srednje radiaktivnosti.

Vlada Republike Srpske utvrdila je na 41. sjednici u Banjaluci, Prijedlog rezolucije o protivljenju aktivnostima izgradnje i uspostavljanja nuklearnog objekta Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovske gore, Opština Dvor, Republika Hrvatska i uputila je Narodnoj Skupštini Republike Srpske na usvajanje.

Prijedlogom rezolucije izražava se protivljenje izgradnji i uspostavljanju nuklearnog objekta Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac na Trgovskoj gori, opština Dvor, te se utvrđuju osnovni okviri za rješenje navedenog problema.

Ovom rezolucijom, takođe, utvrđuju se politike i izvršioci daljih aktivnosti te se ističe potreba da sve nadležne institucije u Republici Srpskoj, kao i u BiH, stručna javnost i akademska zajednica, gradovi i opštine koji se nalaze u slivu rijeke Une, kao i nevladine organizacije koje se bave pitanjima zaštite životne sredine, zauzmu jedinstven stav i preduzmu sve aktivnosti na sprečavanju realizacije aktivnosti na navedenoj lokaciji, a s ciljem zaštite interesa Republike Srpske i BiH, kao i zaštite bezbjednosti i zdravlja stanovništva i ustavom zagarantovanog prava na zdravu životnu sredinu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Energija, Industrija

Tender banjalučkog Vodovoda za solarne elektrane zbunio ponuđače

Banjalučki Vodovod je poništio tender za nabavku četiri solarne elektrane vrijedne 1,4 mil KM zato što su uslovi u tenderskoj dokumentaciji bili zbunjujući za potencijalne ponuđače. Javna nabavka je bila raspisana u novembru prošle godine sa ciljem da ovo preduzeće samostalno proizvodi struju za vlastite potrebe, a višak prodaje. Taj plan je bar za sada stavljen na čekanje, jer je nakon skoro pola godine od raspisivanja tendera tek

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.