NavMenu

Kanton Sarajevo stvara zakonski okvir za javno - privatno partnerstvo

Izvor: eKapija Subota, 11.06.2011. 10:37
Komentari
Podeli

Budući da zakon koji bi regulirao oblast javno-privatnog partnerstva u Federaciji još nije ugledao svjetlo dana Kanton Sarajevo je odlučio uraditi vlasti zakon za ovu oblast. Skupština Kantona je već utvrdila Nacrt zakona o javno-privatnom partnerstvu koji je još na početku izazvao brojne rasprave i veliki broj primjedbi.

Jedna od glavnih primjedbi poduzetnika i predstavnika firmi kojih se ovaj zakon tiče su preklapanja kada je u pitanju Zakon o koncesijama što bi moglo biti glavni problem u njegovoj primjeni.

Mubera Kadrić, direktorica Centra za razvoj poduzetništva Privredne komore Kantona Sarajevo, kaže da je potrebno jasno definirati pojmove u zakonu kako ne bi došlo do njegove zlouporabe u praksi i svojevrsne privatizacije prirodnih bogatstava ili javnih usluga.

Smatra da je glavna prepreka ovom zakonu to što država još nije definirala što je javno dobro i tko je za njega nadležan. Sve dok se to ne dogodi biti će problema u primjeni ovog, ali i Zakona o koncesijama.

Trenutno su kaže u fazi prikupljanja pismenih primjedbi i sugestija kompanija na ovaj zakon koje će kada budu kompletirane biti dostavljene Vladi Kantona. Ipak, ističe pozitivno je to što je ovaj zakon izazvao veliko zanimanje javnosti te da bi ovako široka javna rasprava trebala rezultirati i dobrim rješenjima.

Osobito je to bitno jer je zakon o privatnom partnerstvu nešto novo kod nas i iziskuje puno stručnosti kako bi dobili što kvalitetniji propis koji je veoma bitan za gospodarstvo. Naime, bitno je da se na pravi način uredi ova oblast koja bi mogla igrati veoma veliku ulogu u privlačenju investicija i time u sveukupnom razvoju Kantona i zemlje te doprinijeti bržem ekonomskom oporavku, naglašava Kadrić.

D.Kozina

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.