NavMenu

"Terme Čatež" Ilidža najbolji strani investitor u BiH

Izvor: Dnevni avaz Petak, 17.03.2006. 12:06
Komentari
Podeli


Na prigodnoj svečanosti održanoj u "Avaz biznis centru" u Sarajevu, Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) je 16. marta 2006. godine dodijelila priznanja prvonagrađenima u četiri kategorije za Izbor najboljeg stranog investitora u BiH za 2005. godinu. U "Greenfield" kategoriji prvu nagradu osvojila je "Terme Čatež", koja je nominirana po osnovu realiziranog projekta Termalna rivijera Ilidža u koju je uloženo 32 miliona KM a tokom 2005. godine zaposleno 70 novih radnika. Prvu nagradu u kategoriji privatizacije dijele "Jelšingrad" i "HVB Banka". "Jelšingrad Livar" Livnica čelika a.d. (matična ino kompanija Livar d.d. Slovenija) čije je područje djelatnosti crna metalurgija i livarstvo, ostvarila je u 2005. godini investicija 90 miliona KM. "HVB Central profit banka", (matična ino kompanija "Bank Austrija Creditanstalt Austrija") u bankarstvu bilježi investiciju od 57 miliona KM uz tri miliona u fixed assets i 21,5 miliona KM u osnovni kapital.
U kategoriji zajedničko ulaganje, prvu nagradu je osvojio "Prevent GBR Leder Sarajevo". Djeletnost kompanije je štavljenje i obrada kože, a investicija u 2005. godini je vrijedna 45 miliona KM.
Najveći broj novozaposlenih je četvrta kategorija u kojoj je prva nagrada dodijeljena kompaniji "Birač" Zvornik koja je u 2005. godini uposlila 241 novog radnika.

Iz Vijeća ministara BiH najavljene su skore izmjene i dopune Zakona o stranim ulaganjima u BiH, koje će omogućiti još povoljnije uvjete za direktne strane investicije. Slogan "Vrijeme je za BiH", pod kojim FIPA cijelom biznis svijetu šalje poruku da se investicijska klima i ambijent u ovoj zemlji mijenja i to progresivno nabolje, istaknuto je na svečanosti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.