NavMenu

Oporavak građevinskog sektora Republike Srpske ostao na papiru

Izvor: Blic Petak, 10.06.2011. 09:19
Komentari
Podeli

Građevinski sektor koji je najviše pogođen ekonomskom krizom svakog mjeseca bilježi velike gubitke. Tako je vrijednost radova u aprilu za 3,4 odsto manja nego u martu, dok je 13,8 odsto manja u odnosu na prosječnu vrijednost iz 2010. godine. Istovremeno, broj radnika na gradilištima u aprilu je manji za 12 odsto u odnosu na prosjek iz 2010. godine.

Sudeći po zvaničnoj statistici, mjere ekonomske politike Vlade RS za građevinarstvo još nemaju efekta. U strateškom ekonomskom dokumentu,Vlada priznaje da građevinarstvo, od koga u dobroj mjeri zavisi dalji razvoj RS, zaslužuje posebnu pažnju.

"Nastavak investicione aktivnosti u 2011. godini i početak novih investicionih projekata, koji će imati zadatak da angažuju domaću operativu i domaće građevinske firme, svakako će dovesti do oporavka ovog sektora", najavila je Vlada početkom godine.

Međutim, za pola godine nije započet nijedan veći javni projekt, uključujući i najavljivanu gradnju autoputa Banjaluka-Doboj. Nije raspisan ni međunarodni tender za izvođače radova. Podsjećamo da je iz budžeta RS do sada plaćeno oko 4,4 miliona KM jednoj konsultantskoj kući za projektnu dokumentaciju za mrežu autoputeva.

Inače, Vlada RS do kraja godine planira da u kapitalne projekte uloži 756,2 miliona maraka, a najveći dio finansiraće tako što će se zadužiti u inostranstvu. Predviđeno je zaduženje u inostranstvu od 60,2 odsto ili 455,3 miliona KM za javna ulaganja. Preostalih 300,9 miliona KM treba da bude uloženo iz domaćih izvora: budžet RS, Razvojni program RS i ostali izvori.

Predstavnici građevinskih kompanija kažu da većini građevinaca prijeti propast ako ne bude većih javnih investicija, odnosno gradilišta, podsjećajući da su godinama otvorena ista radilišta. Ekonomisti ističu da fiskalna krutost i ograničeni budžeti ne ostavljaju mnogo prostora Vladi da finansira velike infrastrukturne projekte kao, na primjer, autoputeve i aerodrome.

" Da bi građevinska aktivnost oživjela, novi finansijski ciklus mora započeti kako u javnom, tako i u privatnom sektoru. Može se očekivati da se oporavkom EU dio pozitivnih efekata prenese i na naše tržište kroz spremnost kompanija da preuzmu velike infrastrukturne projekte, kao i spremnost međunarodnih finansijskih organizacija da podrže javne projekte", ocijenjuje Marijana Milić, glavni ekonomista "Hypo banke”.

Investiciono-razvojna banka RS do 2014. godine planira da plasira 402,5 miliona KM kredita. Od toga se 246,3 miliona odnosi na planirane prilive po osnovu povrata, odnosno revolvinga. Iznos od 97,8 miliona KM je aranžman sa Evropskom investicionom bankom, 37,4 miliona se odnosi na aranžman sa Svjetskom bankom i 21 milion je planirana dokapitalizacija fondova kojim upravlja IRB RS.


Za četiri godine 363,8 miliona KM inokredita

Vlada RS je od 2006. do 2010. godine za infrastrukturne projekte povukla 363,8 miliona KM. U energetski sektor je uloženo 87,3 miliona, željeznice 27,1 milion, u komunalne usluge 47,3 miliona, u puteve 192,2 miliona i u poljoprivredu 20,2 miliona KM. U Vladi kažu da su iznosi odobrenih kredita veći, tako da će taj novac moći da koristi i u narednom periodu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.