NavMenu

Čudo neviđeno: U mostarskoj fabrici iz starih auto-guma teče benzin

Izvor: eKapija Četvrtak, 09.06.2011. 14:25
Komentari
Podeli

Da su dobre ideje i kvalitetni poslovni kontakti ključan faktor za siguran biznis potvrđuje primjer kompanije Supplies Group International (SGI) iz Sarajeva koja iz starih auto-guma vjerovali ili ne proizvodi razne vrste goriva.

Proizvodnja se obavlja u fabrici u Mostaru, a menadžment SGI kompanije je od početka primjene nove tehnologije za preradu otpadnih guma i plastike bio odlučan da ovakvom projektu nije potreban masovni publicitet tako da je fabrika sve do početka ovog mjeseca bila u fazi testne proizvodnje. Za to vrijeme, tvornica je služila kao svojevrsni show-room koji su svakodnevno posjećivale i posjećuju poslovno-ekspertne delegacije iz cijele Evrope.

Projekat je početkom aprila predstavljen i na Sarajevo Bussines Forumu kao top-tehnologija današnjice i logično, privukao je izuzetnu pažnju evropskih, arapskih i američkih biznismena, bankara i predstavnika vlasti iz svih zemalja-učesnica samita.

Fabrika bez konkurencije

"Naš štand je bio među najposjećenijima na Forumu, a prezentacija projekta u medijima je ocijenjena spektakularnom. Od tada je interes za našu tehnologiju de faktno značajno porasta", kažu u Sensservisu PR Agenciji kompanije SGI.

Jasno je tehnologija SGI Pyro NexGen nema konkurenciju u regionu, ali i u cijelom svijetu. Fabrika za preradu otpadnih guma kod Mostara je prvo takvo postojenje u Evropi, a ukupno nekoliko takvih fabrika je u zadnjih par godina instalirano u SAD-u, Australiji, Južnoj Koreji i Singapuru. Naravno, ova tehnologija svojim prisustvom na svjetskom tržištu, naučnim i istraživačkim krugovima i među vlasnicima kapitala izazvala u je posljednje dvije godine izuzetno interesovanje. Amerikanci, Rusi i Kinezi su se dali na vrlo opsežna i neskrivena izučavanja SGI tehnologije kako bi odgonetnuli čarobnu formulu potpuno novog pristupa pirolizi.

Nije za neočekivati da će slične tehnologije, kao i u svakoj drugoj oblasti brzo, biti dostupne na svjetskom tržištu. Tehnologija NexGen međutim ima neponištivu prednost od nekoliko godina, ima vrhunsku efikasnost, prihvatljivu cijenu i međunardono priznati naučno-istraživački tim koji ima odgovore i na konkurenciju.

Procesno gledajući, reciklaža otpadnih guma po sistemu NexGen izgleda izuzetno jednostavna: stare gume se mašinski sijeku i usitnjavaju, zatim drobe i melju i specijalnim mlinovima, automatski se dopremaju u reaktore gdje se zagrijavaju do maksimalno 400-500 stepeni C i nakon toga počinje destilacija. Međutim, tehnološki gledajući, u reaktorima i destilatorima se odvijaju vrlo složeni procesi koji ovu tehnologiju i izdvajaju od svih do sada poznatih sistema pirolize i recikliranja otpadnih guma i drugih plastičnih otpada, jer se sve do sada poznate tehnologije zasnivaju na uništavanju otpadne gume i plastike (uz značajna zagađenja životne sredine), dok je NexGen tehnologija jedina u praktičnoj primjeni koja stare gume i plastiku ne uništava, već prerađuje i to po najvišim Green standardima, u druga visokokvalitetna upotrebna dobra.

"Sistem reciklaže koji koristimo je gotovo bešuman i 100 % ekološki čist proces, koji otpadne gume pretvara u visokooktansko gorivo koje se može koristiti direktno u modernim vozilima, te u druge korisne proizvode kao što je karbon koji je vrlo tražena berzanska roba. S ekološkog aspekta proces nema nikakve emisije plinova i opasnih materija. Cjelokupan sistem obrade je Green i ekološki siguran koji 100 % otpada reciklira ili obnavlja u iskoristiv materijal. Dizel, benzin, karbon i drugi produkti koji se dobivaju reciklažom otpadnih guma su stoprocentno iz obnovljivog izvora energije", ističu za ekapija.ba u SGI.

Ekološka tehnologija

Zbog kvaliteta produkata koji nastaju NexGen metodom pirolize otpadnih guma, te zbog potpune ekološke kompatibilnosti sa sve glasnijim zahtjevima za očuvanje Planete, zainteresiranost privatnih i javnih investitora na domaćem i stranom tržištu prevazilazi sva očekivanja.

"Obaveza kompanije SGI BiH je da u cijeloj Evropi godišnje instalira dvije fabrike za pirolizu otpadnih guma, a već do sredine maja ove godine predugovori ili pisma namjere su potpisana za kupovinu desetak fabrika ove vrste i to kapaciteta od 10 do 70 tona dnevne prerade otpadnih guma. Kupci su iz nekoliko evropskih država – Italije, Holandije, Njemačke, Austrije, te iz regiona zapadnog Balkana, uključujući, Srbiju, Hrvatsku i Albaniju", kažu u SGI.

SGI Pyro NexGen je potpuno ekološki čista tehnologija kako za mikro i makro sredinu, tako i za njene uposlenike unutar ili oko fabrike. Ova tehnologija ima TUF certifikat koji uključuje i najviše evropske standarde 9001 i 14002, kao i internacionalni GB2001 standard od kojih svaki pojedinačno uključuje i najviše ekološke standarde koji su do danas uspostavljeni kao obavezujući.

"Dalji planovi SGI kompanije su zagovaranje ekološki potpuno čiste tehnologije za reciklažu jednog od najmasovnijeg otpada današnjice i instalacija postrojenja u Evropi i regionu koja garantuju potpunu efikasnost i inovativnost u pristupu ekološkim zahtjevima i obnovljivim izvorima energije. Ponosni smo što smo na takvom putu jer kao mladi ljudi i mlada kompanija možemo ustvrditi da imamo tehnologiju i postrojenja kakve danas treba cijeli svijet – i bogate i nerazvijene zemlje. Naravno, sa našim partnerima i vlasnicima licence u Maleziji ćemo predano raditi na daljnjem razvoju tehnologije u cilju zadržavanja liderske pozicije u ovoj oblasti", naglašavaju u SGI.

Inače, novu NexGen tehnologiju pirolize razvila je grupa, širom svijeta priznatih internacionalnih naučnika sa sjedištem u Maleziji, a SGI BiH je osnovana 2008. godine.

Elvira Kokor

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

15.04.2024.  |  Građevina

50 godina Lukavac Cementa

15.04.2024.  |  Građevina

15.04.2024.  |  Vijesti

Znate li za "slučajni biser" Srednje Bosne? (VIDEO)

15.04.2024.  |  Vijesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.