NavMenu

Poreska uprava RS u devet mjeseci prikupila 354 mil KM više prihoda

Izvor: Glas Srpske Srijeda, 04.10.2023. 08:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / nattanan23)Ilustracija
Poreska uprava Republike Srpske je za devet mjeseci ove godine na račun javnih prihoda Srpske prikupila ukupno 2,676 mlrd KM, što je za 354 mil KM ili 15% više nego u istom periodu prethodne godine, rekao je direktor ove uprave Dragan Maričić.

Maričić je naveo da je zabilježen rast naplate po osnovu svih kategorija javnih prihoda u njihovoj nadležnosti. Doprinosi su naplaćeni u iznosu od 1,664 mlrd KM, što je za 220,2 mil KM ili 15% više nego u istom periodu prethodne godine, pri čemu je naplata doprinosa za Fond PIO i Zavod za zapošljavanje veća za po 16%, za Fond dječije zaštite za 15%, a za Fond zdravstvenog osiguranja za 14%, saopšteno je iz Poreske uprave.

- Direktni porezi, od čega najveći dio čine porez na dobit i porez na dohodak, u prva tri kvartala ove godine naplaćeni su u iznosu od 597,8 mil KM, što je za 86,3 mil KM ili 17% više nego u prvih devet mjeseci prošle godine - naglasio je Maričić.

On je istakao da je kada je riječ o direktnim porezima najveća naplata zabilježena kod poreza na dobit koji je naplaćen u iznosu od 302,2 mil KM, što je za 23,4 mil KM više nego u istom periodu 2022. godine. Istovremeno, naveo je Maričić, naplata poreza na dohodak iznosila je 253,8 mil KM, što je za 56,9 mil KM ili 29% više u odnosu na period januar-septembar 2022. godine. Takođe, zabilježen je i rast naplate prihoda i kod ostalih direktnih poreza, odnosno po osnovu poreza na nepokretnosti naplata je veća za 5,6 mil KM ili 26% u odnosu na prva tri kvartala 2022. godine.

Ostali javni prihodi čija je naplata u nadležnosti Poreske uprave, istakao je on, prikupljeni su za devet mjeseci ove godine u iznosu od 414,5 mil KM, što je za 47,5 mil KM ili 13% više u odnosu na isti period prošle godine.

- Najveći rast naplate u ovoj kategoriji javnih prihoda ostvaren je po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću, i to za 24,7 mil KM ili 38% više, te prihoda po osnovu koncesionih naknada gdje je naplata veća za 16,5 mil KM ili 50% više u odnosu na devet mjeseci prošle godine - pojasnio je on.

Maričić je rekao da je u ovoj kategoriji javnih prihoda, rast naplate zabilježen i po osnovu taksi i naknada za dva procenta, te po osnovu kazni za 6% u odnosu na isti period prethodne godine.

- Što se tiče naplate za septembar ove godine, ukupno je prikupljeno 289,2 mil KM, što je za 37,5 mil KM ili 15% više nego u istom mjesecu prošle godine - naveo je Maričić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.