NavMenu

U petak otvaranje prvog art kina u Sarajevu, Kina Kriterion

Izvor: eKapija Srijeda, 08.06.2011. 16:24
Komentari
Podeli

Danas je u prostoru Art kina Kriterion s početkom u 11 sati održana press konferencija povodom otvaranja prvog Art House kina u BiH, kina Kriterion zakazanog za 09. i 10. juni ove godine.

Prisutnima su se obratili Vildana Drljević, dirketorica Fondacije Kriterion, Roos Boer, predstavnica Fondacije Young Urban Achievers iz Amsterdama, koja je, ujedno, i jedan od pokretača projekta Kriterion u Sarajevu 2006. godine, zajedno sa Fredeirek Biemans, a koje su sve vrijeme radile na realizaciji istog. Na press konferenciji su bili prisutni i Saša Gavrić, ispred Sarajevo otvorenog centra, koji je predstavio prvi redovni program Kriterion u ovom prostoru, sedmicu holandskog filma pod nazivom "Highlights of the Lowlands 2", kao i učesnici u promotivnoj kampanji otvaranja Kriteriona, zajedno sa dizajnerkom kampanje Azeminom Halilagić.

Programom otvaranja, 9. juna predviđen je zatvoreni koktel za prijatelje i donatore Kriteriona, dok je za 10. juni zakazan party otvaranja s početkom u 21 sat, otvoren za sve posjetioce, a na kojem nastupaju: DJ Ahmaad, DJ Zlijay, DJ Zoka, Optimus Prime, Aldin i Repetitor VJs.

Kao pokretačica projekta, Boer je govorila o njihovom dugogodišnjem iskustvu u radu na ovom projektu i teškom putu Kriteriona od potpuno nepoznate Fondacije 2006. godine, do Art kina Kriterion, sa svojim prostorom u kojem se može realizirati mnogo kulturnih sadržaja.

Njen rad se ogledao u obezbjeđenju osnovnih finansijskih sredstava za funkcionisanje fondacije, kao i u pronalaženju finansijera koji zaslužan za to da Kriterion danas ima svoje prostorije te da je prostor kina Tesla koji nije u funkciji već godinama oživio.

"Ovo je ostvarenje našeg sna. Jučer smo po prvi put ušle u obnovljeni prostor, i iilo je zaista nevjerovatno. Kao da smo ušetale u san. Pozvala bih i građane Sarajeva da ušetaju u naš san i učine da on traje još barem narednih 60 godina", rekla je Boer.

Drljević je direktorica Fondacije od njenog osnivanja i u nekoliko rečenica sažela je skoro petogodišnji put Kriteriona od Fondacije bez svoje lokacije, organizacije potpuno nepoznate javnosti, do prepoznatljive organizacije kulture koja će ovom gradu ponuditi nešto sasvim novo, nove sadržaje, i bolju perspektivu.

"Ovo je veliki momenat za Kriterion. Ovo je početak realizacije vizije u punom smislu. Projektom Kriteriona mi mijenjamo infrastrukturu grada, ali i stav spram mogućnosti i kapaciteta mladih, i uz kontinuitet, jasan cilj i predan rad idemo dalje", kazala je ona.

Saša Gavrić iz Sarajevo otvorenog centra najavio je prvi regularni program u Kriterionu, a radi se o sedmici holandskog filma pod nazivom "Highlights of the Lowlands 2", koja će biti otvorena svečanim koktelom 11. juna 2011. godine u Kriterionu. Program je osmišljen tako da će obuhvatiti tri igrana, tri dokumentarana i šest kratkih filmova, koji će biti prikazivani u Kriterionu svakim danom od 20:20h.

Selektorka, a ujedno i gošća programa je Rada Šešić. U okviru programa "Highlights of the Lowlands 2" biće održan i master class, predavanje André Schreuders, holandskog režisera i to u nedjelju, 12. juna s početkom u 14 h. Program holandske sedmice filma traje do 16. juna a ulaz na sve projekcije i sadržaje programa je slobodan. Program sedmice holandskog filma je po svom karakteru i putujući, tako da će svoj žvot nastaviti već od 20. juna u Banja Luci, Tuzli, Zenici i Istočnom Sarajevu. No, pored najave programa "Highlights of the Lowlands 2", Saša Gavrić je naglasio da je Kriterion ne samo kulturni, nego i ekonomski projekat, jer upošljava studente, koji će plaćati svoje troškove studija od novca koji budu tu zarađivali, i imati priliku sticati radno iskustvo, što otvaranje Kriteriona, i sam Kriterion, čini projektom godine u Bosni i Hercegovini.

Na press konferenciji medijima su se obratili i Lemana Filandra, jedan do modela promotivne kampanje otvaranja Krietriona i grafička dizajnerka Azemina Halilagić, a obje su uložile svoje vrijeme i trud besplatno te iz entuzijazma pomogle Kriterionu. Filandra je istakla da joj je bilo veliko zadovoljstvo pomoći rad Kriteriona na neki način, onoliko koliko je mogla i da je jako sretna što će napokon u Sarajevu imati mjesto koje može zvati svojim.

Dizajnerka promotivne kampanje, Halilagić je ukratko opisala način na koji je došlo do suradnje, pojašnjavajući koncept kampanje riječima: "Ideja da okrenemo fotografije upside down je bila tako logična u ovom slučaju, jer to jeste bit Kriteriona-Kriterion je nešto potpuno drugačije i suprotno od svega što smo do sada imali u našem gradu!".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Izgradnja HE Dabar: Radovi u zoni mašinske zgrade, angažovano oko 100 kineskih radnika

Na izgradnji hidroelektrane Dabar, aktivirana su gradilišta u zoni mašinske zgrade, brane Pošćenje, kao i na nasipu Grebak, a na ovom projektu koji izvodi kineska kompanija Gezhouba group (Gezuba grupa) angažovano je oko 100 kineskih radnika, rekao je Srni direktor preduzeća Hidroelektrana Dabar Slaviša Stajić. Stajić je objasnio da je na nasipu Vranjača u toku gradnja pristupnog puta, pa će i to gradilište biti aktivirano u narednih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.