NavMenu

Nikad naplaćeni poslovi: Sarajevo od srbijanskih firmi traži 30 miliona KM

Izvor: eKapija Srijeda, 08.06.2011. 15:56
Komentari
Podeli

Sarajevske kompanije još nisu naplatile milionski dug od preduzeća iz Srbije, sa kojima su prije rata imale poslovnu saradnju, a sporovi koji se već godinama vode na srbijanskim sudovima ne daju nadu u pozitivan ishod.

Sporovi se vode oko poslova koje su do 1992. godine zajednički obavljale firme iz Sarajeva i Srbije, a koje sarajevske kompanije nikada nisu uspjele naplatiti.

Kantonalna agencija za privatizaciju Sarajevo koja predstavlja vladu ovog kantona prije tri godine podnijela je sedam tužbi kako bi sprječila zastaru potraživanja. Sve tužbe imaju isti zahtjev, a to je isplata duga preduzeća iz Republike Srbije nastala do 31. marta 1992. godine prema bivšim državnim firmama, danas privatizovanim preduzećima iz Kantona Sarajevo.

Ukupna vrijednost svih sedam tužbenih zahtjeva je oko deset miliona KM, a do sada nije donesena nijedna pravomoćna sudska presuda o (ne)isplati duga.

Rješavanje ovog pitanja, prema mišljenju direktora Agencije za privatizaciju KS Nazmije Pipića, najviše koči sporost sudova i nedostatak sredstava za angažovanje advokatskih kuća koji bi vodili ove predmete. Također, veliki broj kompanija nema kompletiranu dokumentaciju koja bi bila neoboriv dokaz na sudu.

"U ovom trenutku, jedino rješenje vidimo u političkom dogovoru između dvije zemlje. Vijeću ministara smo u nekoliko puta skretali pažnju da bi sklapanje bilateralnog sporazuma sa Srbijom bilo puno jednostavnije i brže rješenje od dugogodišnjih sudskih postupaka. Do sada nismo dobili pozitivan odgovor, te od narednog saziva Vlade očekujemo da će ozbiljnije pristupiti ovom problemu", kazao je Pipić.

Od sedam navedenih, pet tužbi je podneseno Trgovinskom sudu u Beogradu, jedna tužba Trgovinskom sudu u Užicu i jedna tužba Trgovinskom sudu u Kragujevcu.

Također, Agencija za privatizaciju KS po posebnom ovlaštenju Vlade KS prošle godine je preuzela i osmu tužbu - tužbu preduzeća GP "Bosnaputevi" za potraživanja od "Energoprojekta" iz Beograda. Bosnaputevi traže isplatu rekordnih 17.604.299,00 američkih dolara koji su zaradili na građevinskim poslovima u Jemenu prije rata, a koje je naplatio Energoprojekt. Sa ovom tužbom, ukupan dug popeo se na oko 30 miliona KM.

Trenutno je postupak prekinut zbog eventualnog sklapanja vansudske nagodbe. Prijedlog za sudsku nagodbu bi trebao stići i od tužene, a o istom bi zaključak trebala donijeti Vlada Kantona Sarajevo. Nastavak ovog postupka kao i svih drugih koji se vode na srbijanskih sudovima očekuje se tokom ove godine.

N.Voloder

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.