Izvor: eKapija | Srijeda, 08.06.2011.| 14:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BiH dobila prve seoske domaćine

U okviru projekta koji ima za cilj razvoj ruralnog turizma, BiH je dobila i svoja prva seoska domaćinstva. Radi se o pet domaćinstava sa područja opštine Doboj koji su uspješno prošli sve obuke i ponosno zgrabili titulu "seoskog domaćina", potvrdio je za ekapija.ba Rade Đurđević iz Turističke organizacije opštine Doboj.

Put do titule nije bio nimalo lagan, iako će put do očuvanja biti još teži, jer će seoska domaćinstva u narednom periodu morati raditi na zaštiti vrijednosti u pogledu domaće kulture i arhitekture, socijalnih elemenata i svega ostalog što karakteriše ljude sa ovog područja.

Također, život u seoskim domaćinstvima trebao bi da vjerno oslikava stvarni život koji su ljudi vodili na ovim prostorima, a domaćini bi svojim gostima trebali osim smještaja da nude zdravu hranu, sokove, domaću rakiju (rakiju od šljive, jabuke, kruške, maline, dunje, orahovače, travarice) koju su sami napravili, kao i radove u polju te neke stare zanate.

Prvi rezultati sa terena kažu da će i biti tako, ako ne i još bolje. Gosti su već počeli stizati. Radi se o diplomatama koji se nalazi u BiH, ali i turistima iz Njemačke i Vojvodine.

"Svi su zadovoljni ponudom seoskih domaćina, tako da prema dosadašnjim najavama dolazaka, možemo reći da će se tradicija ugošćavanja diplomata i njihovih porodica u seoskim domaćinstvima nastaviti", kaže Đurđević, naglašavajući kako su seoska domaćinstva otvorena za sve koji žele odmor i okrepljenje u ugodnom seoskom ambijentu.

On kaže, kako je ovo bio pilot projekt koji se pokazao opravdanim. "Ako bude interesa ostalih seoskih domaćinstava mi ćemo nastaviti sa edukacijom u kojoj će stručnjaci domaćinstva podučiti čuvanju, kvaliteti, spremanju i serviranju hrane."

U cilju zadovoljavanja i ostalih standarda i potreba turista Đurđević naglašava kako se radi i na poboljšanju kulturnog turizma, te se u vrijeme sezone organizuju i razne manifestacije koje zadovoljavaju potrebe jednog evropskog turiste.

E. Kokor

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.