NavMenu

U Unisu spreman novi početak proizvodnje - Za obnovu mašina izdvojeno 1,5 mil EUR

Izvor: Glas Srpske Srijeda, 27.09.2023. 15:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: safakcakir/shutterstock.com)Ilustracija
Nakon višegodišnjeg zastoja u radu i provedenog stečaja, proizvodnja u Fabrici cijevi Unis iz Dervente ove jeseni biće ponovo pokrenuta, a za početak je planirano puštanje u rad samo jednog pogona.

Rekao je to za Glas Srpske vlasnik kompanije Fructa trade Dušan Reljić, koja je u februaru ove godine kupila imovinu fabrike cijevi u stečaju za 12,19 mil KM.

Prema njegovim riječima, pripreme za pokretanje proizvodnje, koja bi mogla da počne čim stigne repromaterijal iz Kine, radnici privode kraju.

- Trenutno je za pripreme pogona zaduženo 16 radnika, a narednih dana bi trebalo da ih je još više. Otprilike plan je da do pokretanja proizvodnje bude zaposleno ukupno 60 ljudi, jer ih je za početak toliko i potrebno - kazao je Reljić i dodao da će poziv za radnike i dalje biti otvoren.

On je istakao da su u proteklom periodu samo u obnovu mašina uložili 1,5 mil EUR.

- Za početne investicije, kad je riječ o repromaterijalu, do sada smo uložili 3,5 mil EUR, a za te namjene potrebno je još najmanje 10 mil EUR, koje ćemo u narednom periodu pronaći - kazao je Reljić.

Plan je da ovo preduzeće u svojim pogonima, pored cijevi za posebnu namjenu, najavio je Reljić, proizvodi robu ove vrste za građevinsku, industrijsku i drugu proizvodnju.

Iako je tržište neizvjesno, Reljić je rekao da ne odustaje od ideje da u tom propalom preduzeću ponovo pokrene proizvodnju.

- Što se tiče pomoći za pokretanje proizvodnje, ni lokalna ni republička vlast nije pokazala interesovanje da se uključe u ovu priču. Sve što je do sada uloženo to je bilo iz naših sredstava. Tako ćemo i nastaviti - istakao je Reljić.

Stečaj u Unisu otvoren je 17. decembra 2019. godine, a imovina preduzeća procijenjena je na više od 40 mil KM i odlučeno je da se sve prodaje kao cjelina. Prve tri licitacije su propale, a na četvrtoj je preduzeće otišlo u vlasništvo kompanije Fructa trade.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Zdravstvo

5 mil KM za nabavku magnetne rezonance za bolnice u Travniku i Novoj Biloj

Vlada Županije Središnja Bosna na sjednici u četvrtak u Travniku usvojila je odluku o preraspodjeli sredstava s Ministarstva obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta na Ministarstvo zdravstva i socijalne politike, a sve kako bi, kazao je resorni ministar zdravstva Anto Matić, ubrzali proces nabavke uređaja za magnetnu rezonancu za bolnice u Travniku i Novoj Biloj, prenosi notra.ba. - Da bismo mogli pokrenuti proceduru na tom kodu,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.