Izvor: eKapija | Utorak, 07.06.2011.| 12:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Banja Vrućica: Otvorena 55. naučno - stručna konferencija "ETRAN 2011"

Ministar nauke i tehnologije RS-a Jasmin Komić otvorio je jučer u Banji Vrućici 55. konferenciju društva za elektroniku, telekomunikacije, računarstvo, automatiku i nuklearnu tehniku "ETRAN 2011".

Konferencija "ETRAN" je najstarija i najuglednija naučno-stručna konferencija u regiji, s više od pola stoljeća tradicije i desetinama hiljada publikovanih naučnih radova, saopćeno je iz ministarstva.

U okviru 16 stručnih sekcija, više plenarnih predavanja i okruglih stolova, na ovogodišnjoj konferenciji bit će prezentirano 250 naučnih radova iz oblasti elektronike, telekomunikacija, računarskog i informacionog inženjeringa, automatizacije, nuklearne tehnike i tehnologije, mikroelektronike, biomedicinskog inženjerstva, vještačke inteligencije, obrade signala i slično.

Organizatori ove značajne naučne konferencije su Društvo za elektroniku, telekomunikacije, računarstvo, automatiku i nuklearnu tehniku "ETRAN" i Elektrotehnički fakultet Banja Luka, a pokrovitelji Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske i Ministarstvo prosvete i nauke Srbije.

U toku konferencije održan je i okrugli sto o temi "Studije drugog i trećeg ciklusa", na kome je učestvovao i ministar Komić, a bilo je riječi o uvjetima i standardima za razvoj i implemetaciju studija II i III ciklusa visokog obrazovanja, te iskustvima univerziteta iz okruženja.

Konfenecija "Etran" bit će otvorena do 9. juna.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.