NavMenu

Ustikolina bi mogla da dobije turističko-rekreativni centar, turski investitor obnavlja pogone

Izvor: biznisinfo.ba Nedjelja, 24.09.2023. 09:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: mRGB/shutterstock.com)Ilustracija
Načelnik Općine Foča u FBiH (Ustikolina) Mujo Sofradžija kazao je za BiznisInfo.ba da je na području ove zajednice u toku ili u pripremi nekoliko investicija koje bi trebale poboljšati turističku i ugostiteljsku ponudu. Osim toga, tu su i investicije u proizvodnju, te se može reći da se svakodnevno radi na unapređenju i razvoju ove Općine.

Riječ je o izgradnji Turističko-rekreativnog centra Ustikolina ali i biciklističke staze dužinom pruge nekadašnjeg Ćire. Uveliko se gradi kompleks kompanije Brajlović a proizvodnju u pilani pokreće turski investitor.

Naime, investitor iz Turske nedavno je preuzeo proizvodne pogone pilane na lokalitetu Modrana u Ustikolini te najavio pokretanje proizvodnje najkasnije u oktobru ove godine. Za početak je planirano zapošljavanje deset radnika, a taj broj bi s početkom proizvodnje trebao biti udvostručen, dok je u rekonstrukciju i ulaganje u proizvodne pogone planirano oko 1,5 mil EUR.

– Što se tiče ulaganja firme REIS-BAU iz Turske nadamo se da će u što skorije vrijeme da počne proizvodnja. Činjenica da strani investiitori djeluju na području naše lokalne zajednice ima velike benefite, a ne smijemo zaboraviti da će isti biti u obavezi izmiriti dugovanja prema ranijim radnicima, a sama Općina je na raspolaganju što se tiče daljeg zapošljavanja i razvoja – kazao nam je Sofradžija.

Kako smo ranije pisali, proljetos je krenula realizacija velike investicije poznatog bh. ugostitelja Seje Brajlovića u Ustikolini. Riječ je o izgradnji moderne benzinske pumpe, prve u istoriji ovog kraja, prenosi haber.ba.

Gradi će se na oko 1.700 metara kvadratnih. Benzinska pumpa gradi se u samom centru Ustikoline uz magistralni put. Uz modernu pumpu u centru Ustikoline bit će izgrađen cijeli kompleks koji uključuje i ćevabdžinicu, kafić, market, sobe za odmor i spavanje i praonicu automobila. Sofradžija kaže da ova investicija napreduje svojim tokom.

– Investitor Brajlović Company radi na izgradnji cijelog kompleksa. Po saznanjima kojima raspolažemo možemo reći da sve ide svojim tokom, te da je to jedan izuzetno kako vrijedan i zahtjevan objekat koji će itekako doprinijeti razvoju naše zajednice – naveo je naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, u skorijoj budućnosti se planira izgradnja biciklističke staze cijelom dužinom stare pruge kojom je nekad saobraćao popularni voz Ćiro. Realizacija projekta se očekuje i u susjednim Općinama Foča i Goražde.


– Nadamo se da će izgradnja iste biti omogućena što ranije, s obzirom da bi se time znatno poboljšala turistička ponuda Općine, koja bi značila stanovnicima Općine, a također i turistima. To bi također bio jedan primjer kako se sa udruženim snagama sve lakše i bolje radi – istaknuo je Sofradžija.

Jedan od projekata Općine jeste i izgradnja Turističko-rekreativnog centra Ustikolina, odnosno izgradnja bazena sa pratećim sadržajem.

– S obzirom da ovakvih sadržaja nedostaje na našim prostorima smatramo da će ovo mnogo značiti za Ustikolinu. Trenutno jedan od najtežih faza jeste pribavljanje s dokumentacije potrebne za izgradnju istog, ali se nadamo da će i to u bližoj budućnosti ići bržim tempom – naglasio je načelnik.

Nagasio je da bi turistička ponuda Općine trebala na većem nivou, te se nada da će i biti. Sa sigurnošću ističe da se svakodnevno radi na unapređenju i razvoju.

Upitali smo ga i da li su ljudi iz ovog kraja, koji žive u drugim dijelima BiH i inostranstvu, zainteresovani da ulažu kapital u Ustikolinu. Nažalost, istaknuo je, nije baš iskazan veliki interes te vrste, ali iskreno se nada da će i to uspjeti promijeniti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.12.2023.  |  Energija, Građevina

Preuzeli ulogu Njemaca - Mađarska će finansirati tri projekta u RS vrijednosti više od 100 mil EUR

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je bila uspješna njegova posjeta Mađarskoj, koja je preuzela obavezu finansiranja tri projekta koje je napustila Njemačka razvojna banka u iznosu ukupno većem od 100 mič EUR. - Јedan je projekat vjetroelektrane Hrgud, drugi je revitalizacija postrojenja Hidrocentrale na Trebišnjici, a treći je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Gradišci - rekao je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.