NavMenu

Evropa zatrpana ukrajinskim šećerom

Izvor: Politika Nedjelja, 24.09.2023. 08:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Rat u Ukrajini prouzrokovao je uvoz znatnih količina šećera u Evropsku uniju, što je izazvalo strah od viškova. Proizvođač ove namirnice SLS, u vlasništvu nemačkog Sudcukera, zatražio je od francuskih ratara da ne povećavaju proizvodnju repe 2024. godine kako bi izbegli pad cijena usred jake konkurencije ukrajinskog šećera, objavio je Rojters na osnovu pisma kompanije u koje je imao uvid, preneo je Agroklub.

Naime, evropske cijene dosegle su rekordne nivoe, znatno iznad onih na globalnim tržištima, zbog deficita ove robe u bloku, a što je posebno u vezi sa padom proizvodnje u Francuskoj. Tamo su poljoprivrednici odustajali od uzgoja šećerne repe zbog loših berbi prošlih godina, na šta je uticala zabrana korišćenja određenih pesticida.

– Cilj nam je da osiguramo da svaka tona šećera proizvedena u Francuskoj savršeno odgovara potražnji, bude cijenjena na evropskom tržištu kao i da se omogući najbolji mogući prihod od repe – navode iz te kompanije. Naglašavaju da očekuju od poljoprivrednika da količinu u 2024. zadrže na nivou iz 2023. godine.

Uvoz šećera iz Ukrajine u EU porastao je na 390.000 tona između oktobra 2022. i jula 2023., u odnosu na 25.000 tona u istom periodu prethodne sezone, pokazuju podaci EU.

U nemačkoj kompaniji komentarišu da ukrajinski šećer, koji remeti tržište EU, treba izvoziti u treće zemlje, gdje je potrebna hrana a ne u Evropu. Inače, šećer i cijene ove namirnice u žiži su još od početka ove godine. Dok su se indeksi gotovo svih kategorija hrane koje prati Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) vraćale blizu nivoa prije pandemije, samo je šećeru vrtoglavo rasla cijena.

Još u februaru porasla je za 6,9%, čime je dostigla najveći iznos od 2017. U martu je zabilježeno još jedno poskupljenje od 1,5%.

Podsjetimo, cijena šećera u zemljama Evropske unije u februaru i martu ove godine podignuta je u proseku za 61 odsto u odnosu na iste mesec 2022. Prema podacima Evrostata, najviše je poskupio u Češkoj, gdje je njegova cijena bila za 98 odsto veća, a znatno je povećana i u Estoniji – za 97 procenata, kao i u Poljskoj – 82 odsto, Nemačkoj – 72 i Letoniji – 70. Manje poskupljenje šećera zabilježeno je u Mađarskoj – 17 procenata, slijede Luksemburg – 19, Belgija – 35, Bugarska – 36 i Irska – 37.

Cijena šećera u maloprodaji u Srbiji se od aprila slobodno formira na tržištu.

Globalna proizvodnja ove namirnice u tržišnoj 2022–2023. godini procjenjuje se na oko 183,2 miliona tona, što je za 2,8 miliona tona više nego prošle sezone ali se očekuje i rast potrošnje što će dovesti i do pada zaliha, jer će rast globalne potrošnje premašiti porast u proizvodnji.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.11.2023.  |  Energija, Industrija, Građevina

Ministarstvo energetike i rudarstva RS dodijeljuje podsticaje od 2 mil KM - Prijave do 6. decembra

Ministarstvo energetike i rudarstva RS raspisalo je javni poziv za dodjelu novčanih podsticaja u iznosu od 2 mil KM. Dodijeljena sredstva podsticaja predstavljaju državnu pomoć male vrijednosti koja se može dodijeliti jednom privrednom društvu i koja ne može preći iznos od 390.000 КM (računajući period od tri fiskalne godine, tekuća i dvije prethodne). Podsticaji su planirani budžetom Republike Srpske za 2023. godinu, u okviru

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.