NavMenu

Pečat 100 najvećih dodijeljen kompaniji Imaco Systemtechnik iz Usore

Izvor: eKapija Subota, 23.09.2023. 14:04
Komentari
Podeli
(Foto: Poslovne novine/Adnan Lingo)
U sarajevskom My Face Clubu okupili su se u četvrtak je održana 36. po redu, tradicionalna manifestacija dodjele priznanja "100 najvećih u BiH i regionu".

Ovaj projekt organiziraju Poslovne novine d.o.o. Sarajevo, u saradnji s bonitetnom agencijom LRC BIS uz suorganizaciju Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine i strateško partnerstvo Ministarstva privrede Kantona Sarajevo.

Brojni su izazovi sa kojima se suočavaju kompanije u našoj zemlji, ali svaki od njih svake godine iznjedri lidere biznisa spremne da se suoče sa svim rizicima koje donosi plovidba nemirnim morima ekonomske nestabilnosti. Svi oni jučer su se okupili na jednom mjestu.

Alena Ahmetspahić-Fočo, direktorica projekta "100 najvećih" i Emil Kučković, direktor Poslovnih novina kao organizatori, pozdravili su uvažene goste. Jadranka Kuljanin, generalna direktorica LRC Grupacije predstavila je rad LRC-a, a goste je kao suorganizator pozdravio je i Zdravko Marinković, predsjednik Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

Cjenjenom skupu privrednika obratio se i Zlatko Mijatović, ministar privrede Kantona Sarajevo, koje je i ove godine kao strateški partner dalo podršku brzorastućim kompanijama iz Kantona Sarajevo. Ovo je bila i prilika da ministar svečano uruči priznanja direktorima kompanija koje su u posljednje tri godine zabilježile brzi rast poslovnih parametara.

Učesnicima se obratio i Marinko Tomić, generalni direktor kompanije EuroExpress brza pošta, koja je ekskluzivni partner projekta već osam godina.

Nakon izuzetno zanimljive konferencije i poruke panelista, najistaknutijih privrednika u državi, da naša privreda može i da već ide ispred sistema, govornici su istakli činjenicu da će Bosna i Hercegovina svoje ekonomske interese moći braniti samo ako pristupi tzv. zelenoj transformaciji. Oni su već odavno su prepoznali potencijal "zelenih" lanaca vrijednosti u smislu stvaranja novih vrijednosti, jačanja konkurentnosti izvoznog potencijala, maksimalnog korištenja unutarnjih resursa i naravno novih radnih mjesta.

Ahmet Egrlić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, dodijelio je najveća priznanja i to:

Kompaniji Bingo Tuzla uručena su dva priznanja u kategoriji velikih preduzeća i to za prvo mjesto po ostvarenom prihodu za 2022. godinu (1.603.360.887 KM) i i prvo mjesto po ostvarenoj dobiti (117.125.912 KM). Za najvećeg izvoznika proglašena je kompanija Aluminij industrija Mostar sa izvezenim robama u vrijednosti 900.217.608 KM.

Agragold Brčko na prvom je mjestu po ostvarenom prihodu u kategoriji malih preduzeća u iznosu od 166.090.531 KM. U istom rangu preduzeća, ali po ostvarenoj dobiti u iznosu od 15.526.592 KM, je kompanija Asa nekretnine Sarajevo.

Priznanje je uručeno i firmi Standard plin Banja Luka koja je sa 25.336.883 KM ostvarenog prihoda prva među 100 mikro preduzećima.

Pečat 100 najvećih je najveće priznanje i dobija ga samo jedna firma za sveukupne rezultate poslovanja koji su povećani u odnosu na godinu ranije.

Sa povećanjem izvoza za 83%, prihoda za 59%, dobiti za 40% i broja uposlenih za čak 64%, pečat 100 najvećih zasluženo je otišao u ruke direktorice kompanije Imaco Systemtechnik Usora Karoline Pranjić.

Ove godine Poslovne novine dodijelile su po prvi put još jedno specijalno priznanje "Vizija 100" - Poslovni potez u bankarskom sektoru. Uručeno je Asa banci d.d. Sarajevo.

Na gala svečanosti uručen je i veliki broj priznanja za najuspješnije u različitim djelatnostima.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.11.2023.  |  Energija, Industrija

Elektroprivreda: Trenutno ne znamo koliko će nas koštati raskid ugovora za Blok 7 u Tuzli

Elektroprivreda BiH trenutno nema procjenu troškova izvjesnog raskida Ugovora o inženjeringu, nabavi i izgradnji bloka 7-450 MW u TE Tuzla sklopljenog sa konzorcij China Gezhouba Group Company Limited, Peking, Kina (lider) i GEDI - Guandong Electric power Design Institute. To je odgovor koji je federalni zastupnik Admir Čavalić dobio od Elektroprivrede BiH na pitanje koliko će koštati raskid ugovora sa kompanijama koje su trebale graditi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.