NavMenu

U toku prva faza uređenja korita Vrbasa na području Banjaluke - Eko-euro tim izvodi radove vrijedne više od 5,5 mil KM

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 18.09.2023. 15:22
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)
U toku su radovi na sanaciji rijeke Vrbas kroz urbano područje Grada Banja Luka, na dionici od granice opštine Laktaši i Grada Banja Luka uzvodno u dužini oko 1.300 metara, prema ugovoru koji je Javna ustanova Vode Srpske kao investitor potpisala sa izabranim izvođačem radova Eko-Euro tim Banja Luka.

Vrijednost ovog ugovora iznosi 5.677.136 KM bez PDV. Finansijska sredstva za realizaciju ove mjere obezbijedila je Vlada RS putem novog kredita od Evropske investicione banke u ukupnom iznosu od 19 mil EUR, za realizaciju više mjera zaštite od poplava u Republici Srpskoj.

Radovi na sanaciji rijeke Vrbas kroz gradsko područje Banja Luke odvijaju se planiranom dinamikom, izvođač radova uveden je u posao 20. marta 2023. a rok za završetak radova na ugovorenoj dionici je 31. decembar 2024. godine.

Prema Glavnom projektu uređenja vodnog režima rijeke Vrbas na području Banja Luke predviđeno je uređenje korita Vrbasa u ukupnoj dužini od 5.827,61 metara, od granice opštine Laktaši i Grada Banja Luka do starog mosta u Trapistima. Zahvaljujući finansijskim sredstvima koje je obezbijedila Vlada RS Vode Srpske potpisala je ugovor za uređenje prve dionice od ukupno planiranih radova po projektu, a u narednom periodu pristupiće se sljedećim fazama saancije rijeke Vrbas.


Cilj ovog projekta je da se uređenjem i stabilizacijom obala i dogradnjom zaštitnih objekata obezbijedi adekvatna zaštita urbanog područja Banja Luke od štetnog djelovanja poplavnih voda rijeke Vrbas, kao i da uređenje korita Vrbasa bude kvalitetna polazna osnova za dalju plansku urbanizaciju banjalučkih naselja uz rijeku Vrbas, odnosno za izgradnju arhitektonskih, rekreativnih i ostalih pratećih sadržaja na potezu vodnog toka Vrbasa kroz Banja Luku.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.09.2023.  |  Energija, Građevina

Vlada KS podržala projekat daljinskog grijanja - Počinje procedura kreditnog zaduženja kod EBRD za radove vrijedne 50 mil EUR

Vlada Kantona Sarajevo je na jučerašnjoj redovnoj sjednici donijela Odluku o usvajanju kapitalnog projekta "Sarajevo Toplane - daljinsko grijanje" kandidovanog od strane Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS. Kako je obrazložio resorni ministar Almira Bečarović, Ministarstvo je nakon održanih sastanaka s predstavnicima EBRD-a, usaglasilo dalje aktivnosti na implementaciji

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.