NavMenu

Radnici na daljinu spremniji nego ikad da se presele na periferiju - Stanovanje postaje papreno skupo

Izvor: Telegraf biznis Ponedjeljak, 18.09.2023. 08:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: StartupStockPhotos from Pixabay)Ilustracija
Stanovanje je sada manje pristupačno nego što je bilo prije otprilike četiri decenije. Ali, kupovina nekretnine ili iznajmljivanje kuće sada bi moglo biti još manje pristupačno, da nije bilo kontinuiranog uticaja hibridnih i radnika na daljinu, prema nedavnoj studiji Fannie Mae.

Studija, koja je predstavljala analizu mjesečnog Nacionalnog stambenog istraživanja Fannie Mae, sa pitanjima postavljenim više od 3.000 vlasnika hipoteke, vlasnika i zakupaca između januara i marta ove godine, posmatrala je kako se hibridni i rad na daljinu promijenio u poslednjih nekoliko godina.

Takođe, posmatran je njegov uticaj na stanovanje.

Više ljudi je spremno da se preseli u jeftinije zone, udaljenije od kancelarija u gradskim centrima, nego što je to bio slučaj pre nekoliko godina, navodi se u izveštaju.

Nastavak rada na daljinu i hibridnog rada omogućava ljudima da se kreću ka pristupačnijim stanovima/kućama, odnosno opcijama stanovanja, prenosi CNN.

Izveštaj Fannie Mae je takođe otkrio da je "pristupačnost" najvažniji faktor u pronalaženju mesta za život, kako za iznajmljivače, tako i za vlasnike kuća.

Početkom godine, 22% udaljenih i hibridnih radnika reklo je da bi bili spremni da se presele u drugi region ili da "produže" svoje putovanje do posla. Nasuprot tome, samo 14% takvih radnika je bilo spremno da to učini u trećem kvartalu 2021. godine.

Radnici koji su u stanju da "raskinu svoje veze" sa životom u nekom području, zbog njegove blizine poslu, sve više se šire. Istraživanje je pokazalo da su među radnicima na daljinu, sve starosne grupe voljne da se presele ili žive dalje od svog radnog mesta, u odnosu na 2021. godinu.

Doduše, mlađi radnici, oni između 18 i 34 godine, znatno su spremniji za tu promenu, od onih starijih.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.09.2023.  |  Energija, Građevina

Vlada KS podržala projekat daljinskog grijanja - Počinje procedura kreditnog zaduženja kod EBRD za radove vrijedne 50 mil EUR

Vlada Kantona Sarajevo je na jučerašnjoj redovnoj sjednici donijela Odluku o usvajanju kapitalnog projekta "Sarajevo Toplane - daljinsko grijanje" kandidovanog od strane Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS. Kako je obrazložio resorni ministar Almira Bečarović, Ministarstvo je nakon održanih sastanaka s predstavnicima EBRD-a, usaglasilo dalje aktivnosti na implementaciji

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.