NavMenu

Djeca koja su odrastala na selu imaju bolji imunitet

Izvor: Agroklub Nedjelja, 17.09.2023. 09:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: EduardSV/shutterstock.com)Ilustracija
Nije nepoznanica da djeca na selu imaju mnogo bolji imunitet od djece u gradu. Razlog tome je što više vremena provode u prirodi, igraju se na otvorenom.

Ovo je potvrdila i nova irska studija, izvještava Agrarheute. Sada je naučno dokazano da boravak na otvorenom i kontakt sa životinjama pomaže u regulaciji imunološkog sistema.

Zdraviji život na selu

Istraživanje je sprovedeno pod vodstvom APC Microbiome Ireland (APC) i University College Cork (UCC). Rezultati podržavaju niz dokaza da izlaganje određenim stimulansima iz okoline i faktorima načina života tokom djetinjstva može da ima značajne efekte na kratkoročno i dugoročno zdravlje osobe. Jednostavnije rečeno, život na selu znači zdravlje.

Fokus studije bio je da se utvrdi u kojoj mjeri su faktori životne sredine povezani sa pojavom atopijskog dermatitisa ili ekcema kod južnoafričke djece starosti između 15 i 35 mjeseci koja žive u ruralnim i urbanim sredinama. Otkriveno je da je korisno ako imuni sistem nauči da ne reaguje pretjerano u ranoj fazi kako bi se izbjegle štetne reakcije kasnije u životu.

Imuni sistem djece koja su odrasla u ruralnim područjima ima nekoliko načina da prepozna pretnje i da se nosi s njima. Ispitivani su i drugi faktori, kao recimo kako su djeca rođena, prihod i status porodica.

Bolje spriječiti, nego liječiti

Studija je otkrila da su mnogi važni faktori okoline povezani s promjenama u izloženosti mikrobima u prvih nekoliko godina života malog djeteta. To je ključna faza u formiranju imunog sistema, jer upravo u tom trenutku on posebno reaguje na uticaje okoline kao što su infekcije, ishrana i mikrobiom.

Taj period igra ključnu ulogu u određivanju granica i tokovima reakcija imunog sistema, što je bitno kod ranog otkrivanja bolesti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.09.2023.  |  Energija, Građevina

Vlada KS podržala projekat daljinskog grijanja - Počinje procedura kreditnog zaduženja kod EBRD za radove vrijedne 50 mil EUR

Vlada Kantona Sarajevo je na jučerašnjoj redovnoj sjednici donijela Odluku o usvajanju kapitalnog projekta "Sarajevo Toplane - daljinsko grijanje" kandidovanog od strane Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS. Kako je obrazložio resorni ministar Almira Bečarović, Ministarstvo je nakon održanih sastanaka s predstavnicima EBRD-a, usaglasilo dalje aktivnosti na implementaciji

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.