NavMenu

Forto ponovo najavio ukidanje aerodromskih taksi - Kompanije na osnovu toga odlučuju da li će letjeti

Izvor: Klix Četvrtak, 14.09.2023. 15:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Free-Photos)Ilustracija
Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto (NS) je ponovo najavio da će Vijeću ministara biti predloženo stavljanje moratorija na aerodromske takse te je obrazložio šta će značiti taj moratorij.

Ukazao je da će moratorij, kao i mjere koje budu donijeli sami aerodromi, biti poticaj aviokompanijama da povećaju broj letova sa bh. aerodroma. Smatra da je to normalna praksa te da sami vlasnici aerodroma moraju razmisliti o svojoj budućnosti.

Napomenuo je da je Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo osiguralo milion KM za subvencioniranje novih aviolinija na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. Objasnio je zašto smatra da bi bilo učinkovito staviti moratorij na aerodromske takse.

- Zamislite aviokompaniju koja godišnje ima 600.000 putnika. Moratorij je suštinski poticaj, jer pomnožite tri KM sa tih 600.000 putnika. Kompanije na osnovu tog poticaja mogu donijeti odluku da se isplati letjeti u Bosnu i Hercegovinu - naglasio je.

Tvrdi da kompanije upravo na osnovu poticaja odlučuju gdje će im biti profitabilnije da lete.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.02.2024.  |  Energija, Građevina

Vlada RS odobrila Drvo export-u eksploataciju uglja na ležištu Bistrica

Nakon zakonom utvrđene procedure, Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske je provelo postupak i donijelo rješenje kojim se odobrava upotreba rudarskog objekta privrednom društvu Drvo eksport iz Teslića na ležištu Bistrica kod Prijedora, saopšteno je iz ovog Ministarstva. - Upotrebna dozvola je izdata nakon što je koncesionar pribavio svu potrebnu dokumentaciju propisanu zakonom, dobio vodnu i ekološku dozvolu i nakon što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.