NavMenu

Kuća VU - Kako biti skriven od pogleda, a uživati u prirodnom osvjetljenju? (FOTO)

Izvor: SuperProstor Četvrtak, 14.09.2023. 09:49
Komentari
Podeli
(Foto: Relja Ivanić)
Pri projektovanju zone porodičnog stanovanja - kuće VU, izduženost parcele i blizina komšija predstavljali su izazov za arhitekte iz studija a2arhitektura u pogledu maksimizacije prirodnog osvjetljenja i obezbjeđivanja privatnosti ukućana.

Skrivajući bijelu fasadu, kao i ukućane, svojevrsna čipka od opeke u zoni prvog sprata ujedno je i osnovni motiv kuće, definišući njen identitet. Na ovaj način, kuća VU, iako povučena od regulacione linije sa ulične strane, prati tu granicu i vizuelno se uklapa u niz susjednih objekata. Unutrašnje dvorište osmišljeno je kao produžetak privatnog prostora, ka kojem se kuća otvara i u kom bi porodica nesmetano provodila slobodno vrijeme.

S obzirom na to da je kuća orijentisana u pravcu sjever-jug, više svjetlosti u prostoru postignuto je pomoću bočnog atrijuma i neprohodne terase, kao i uvođenjem šliceva sa istočne i zapadne strane kuće, gdje nisu dozvoljeni prozorski otvori.

Prostor je podijeljen na dnevnu zonu u prizemlju i noćnu zonu na spratu. Dobar dio dnevne zone zamišljen je kao jedinstven, otvoreni prostor. Osjećanju prostranosti, udobnosti i ugodnosti doprinose neutralni, svjetli i zemljani tonovi i pogled na unutrašnje dvorište. U prizemlju se još nalaze garderoba, radna soba, toalet, kao i ostava i tehnička soba, kojoj se pristupa sa spoljne strane.

(Foto: Relja Ivanić)

Na spratu se nalaze dvije odvojene cjeline povezane mostićem - roditeljska i dječja zona. Roditeljski kompleks čine spavaća soba sa izlazom na balkon djelimično oivičenim čipkom od opeke, master kupatilo sa tuš kabinom i hidromasažnom kadom, kao i garderoba, vježbaonica i sauna.

Dječje spavaće sobe fleksibilno su projektovane tako da mogu formirati jedinstveni prostor, a upotrebom kliznih vrata postaju tri odvojene prostorije. Djeci su namijenjeni zasebno kupatilo i terasa sa pogledom na dvorište koju dijele sve tri sobe, dok jedna od njih ima i izlaz na lođu.

Autor fotografija je Relja Ivanić.


Fotogalerija
Kuća VU
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.09.2023.  |  Energija, Građevina

Vlada KS podržala projekat daljinskog grijanja - Počinje procedura kreditnog zaduženja kod EBRD za radove vrijedne 50 mil EUR

Vlada Kantona Sarajevo je na jučerašnjoj redovnoj sjednici donijela Odluku o usvajanju kapitalnog projekta "Sarajevo Toplane - daljinsko grijanje" kandidovanog od strane Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS. Kako je obrazložio resorni ministar Almira Bečarović, Ministarstvo je nakon održanih sastanaka s predstavnicima EBRD-a, usaglasilo dalje aktivnosti na implementaciji

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.