NavMenu

Kreće obnova mosta Brčko-Gunja - Radovi procijenjeni na 4 mil EUR, u planu i obnova pruge Sarajevo-Zagreb

Izvor: eKapija Utorak, 12.09.2023. 15:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Lev Kropotov/shutterstock.com)Ilustracija

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković potpisali su danas Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o rekonstrukciji mosta Brčko - Gunja.

Ministri su usaglasili da se odmah pokrenu procedure za projektiranje i pribavljanje potrebnih odobrenja kako bi se omogućio početak radova do kraja 2024. godine, kao i da uporedo nastave sa aktivnostima na izgradnji novog mosta.

- Sljedeći most koji će biti rekonstruiran je Novi Grad - Dvor, a razgovarano je i o unapređenju putnog pravca Orašje - Županja. Razgovarali smo i o brzoj cesti koja će bolje povezivati Unsko-sanski kanton sa Republikom Hrvatskom. Radi se o prijedlogu koji bi postojeću vezu Tirana - Podgorica - Sarajevo uvezao preko Krajine sa Hrvatskom i Slovenijom. Ovaj koridor ćemo zajednički pokušati upisati u mrežu evropskih koridora, a nakon toga pokušati i povući sredstva iz fondova Evropske unije - rekao je ministar Forto.

- To je most koji je u lošem stanju. Nakon današnjeg sporazuma Hrvatske ceste će krenuti hitno u realizaciju toga projekta - rekao je nakon potpisivanja ministar Butković.


Most Gunja-Brčko izgrađen je još u vrijeme Austrougarske, a zbog dotrajalosti preko toga objekta je ograničen teretni promet. Vrijednost te obnove procijenjena je na skoro 4 mil EUR, prenijela je Hina.

Delegacije dvaju ministarstava razgovarale su i o željezničkoj infrastrukturu, s fokusom na rekonstrukciju Unske pruge.

- Krenut ćemo u izradu projekta rekonstrukcije ove nekada najmodernije pruge u regionu, a onda će BiH i RH zajedno tražiti finansiranje za rekonstrukciju - rekao je ministar Forto.

Ministri su usaglasili naredne korake u cilju uspostavljanja putničke željezničke linije između Sarajeva i Zagreba.

Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.09.2023.  |  Energija, Građevina

U toku pripreme za izgradnju HE Dabar, HET do sada uložio 140 mil EUR

Kineska kompanija Gedžouba, izvođač izgradnje Hidroelektrane Dabar vrijedne 661 mil KM, trenutno obavlja pripremne radove u zoni brane Pošćenje i mašinske zgrade, a preduzeće HE na Trebišnjici do sada je u ovaj projekat uložilo 140 mil EUR, izjavio je direktor HE Slaviša Stajić. - To se odnosi na izradu svih pristupnih puteva, vodovoda, 28 kilometara gradilišnih dalekovoda, izradu projektne dokumentacije, eksproprijaciju zemljišta,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.