NavMenu

Gala koncert povodom obilježavanja 100 godina Sarajevske filharmonije

Izvor: eKapija Utorak, 12.09.2023. 15:05
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: 18percentgrey/shutterstock.com)Ilustracija
U petak,15. septembra na sceni Narodnogpozorišta Sarajevo, u povodu obilježavanja 100 godina Sarajevske filharmonije,bit će upriličen "Gala koncert" u izvedbi solista i hora Opere Narodnogpozorišta Sarajevo uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovatimaestra Samra Gulamović i maestro Dario Vučić.

Predsarajevskom publikom nastupit će solisti Narodnog pozorišta Sarajevo JasminBašić, Aida Čorbadžić, Katarina Kikić Marić, Melisa Hajrulahović Tomić, AmirSaračević, Ivan Šarić, Marko Kalajanović, Denis Isaković i Ileš Bečei.

Na programuće biti izvedena djela kompozitora: Mascagnia, Gotovca, Glinke, Cilea, Verdia,Puccinia, Bizeta, Donizettia, Mozarta te Rossinia.

100 godina Sarajevske filharmonije

Sarajevskafilharmonija djeluje od 1923. godine što je čini jednom od najstarijihinstitucija kulture u Bosni i Hercegovini. O uspjehu orkestra svjedoče brojnadomaća i međunarodna priznanja, kao i gostovanja slavnih imena iz svijetaumjetničke muzike. Jedini je profesionalni simfonijski orkestar koji djeluje napodručju Bosne i Hercegovine njegujući simfonijsku muziku domaćih i inostranihkompozitora, te kao takav predstavlja kulturološki simbol naše zemlje. Svojimdjelovanjem i kontinuiranim koncertnim sezonama uveliko obogaćuje kulturniživot grada i države.

U svojoj100. godišnjici nastavlja težiti ka ciljevima postavljenim u začetku svojedjelatnosti ostajući tako jedan od svjetionika kulturne scene i svakako jednaod najvažnijih karika u lancu sarajevskog i bosanskohercegovačkog muzičkogživota.


Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.09.2023.  |  Energija, Građevina

Vlada KS podržala projekat daljinskog grijanja - Počinje procedura kreditnog zaduženja kod EBRD za radove vrijedne 50 mil EUR

Vlada Kantona Sarajevo je na jučerašnjoj redovnoj sjednici donijela Odluku o usvajanju kapitalnog projekta "Sarajevo Toplane - daljinsko grijanje" kandidovanog od strane Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS. Kako je obrazložio resorni ministar Almira Bečarović, Ministarstvo je nakon održanih sastanaka s predstavnicima EBRD-a, usaglasilo dalje aktivnosti na implementaciji

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.