NavMenu

Vlada FBiH ulaže 30 miliona u Srebrenicu

Izvor: eKapija Srijeda, 01.06.2011. 14:58
Komentari
Podeli

Federacija BiH (FBiH) u naredne četiri godine investiraće oko 30 miliona KM u realizaciju projekata na srebreničkom području, najavljeno je tokom današnje posjete Srebrenici i sastanka premijera FBiH Nermina Nikšića i nekoliko federalnih ministara sa rukovodstvom ove opštine.

Tokom današnje posjete delegacija Vlade FBiH razgovarala je s čelnicima Opšine Srebrenica o načinima za podsticanje ekonomskog razvoja Srebrenice, otvaranju novih radnih mjesta, što je ocijenjeno kao najbolji put za podsticanje povratka u ovu opštinu. Sugovornici su se složili da je ovakav način rada i saradnje Vlade FBiH s lokalnim partnerima drugačiji u odnosu na dosadašnju praksu i istvoremeno bolji pristup pomoći Srebrenici.

Nakon sveobuhvatne rasprave zaključeno je da se formira odbor za implementaciju projekata Vlade FBiH u Srebrenici, koji treba da uradi listu prijedloga projekata koju će usvojiti Skupština Opštine Srebrenica. Odbor će činiti četiri predstavnika Opštine Srebrenica, tri predstavnika Vlade FBiH i jedan iz vladine fondacije "Odraz".

Zaključeno je i da Vlada FBiH donese odluku o alociranju sredstava iz Budžeta FBiH za pomoć u ovoj godini, kao i da se za Srebrenicu donese Program pomoći za cijeli mandatni period ove Vlade. Također je zaključeno da federalni premijer obavi razgovor s premijerom RS kako bi dvije vlade partnerski djelovale na ovom planu.

"Srebrenica ima poseban tretman i povlašten položaj u ovoj vladi koja će biti prijatelj i partner Srebrenice. Želimo njenim građanima vratiti dostojanstvo koje, zbog svega onoga što se događalo u prošlosti, posebno zaslužuju", kazao je premijer Nikšić.

Predsjednik federalnog tima za pomoć Srebrenici i potpredsjednik FBiH Desnica Radivojević izjavio je da će federalne institucije, na osnovu prijedloga opštinskog rukovdstva, uraditi projekte za oblasti razvoja poljoprivrede, industrije, turizma i izgradnje infrastrukture.

"Već pri izradi rebalansa federalnog budžeta za ovu godinu biće planirana određena sredstva za realizaciju prioritetnih projekata u Srebrenici", rekao je Radivojević.

Zamjenik načelnika opštine Srebrenica Ćamil Duraković ocijenio je da je ovakav pristup Vlade FBiH najbolji način pomoći.

"Ukoliko Srebrenica želi biti ravnopravan partner Federalnoj vladi i mi, kao lokalna zajednica, moramo pokazati dovoljno inicijative", istakao je Duraković.

Današnjem sastanku u Srebrenici, s delegacijom Vlade FBiH, prisustvovao je i predsjednik Skupštine Opštine Srebrenica Radomir Pavlović, potredsjednik Skupštine Amir Kulaglić i savjetnik načelnika Hakija Meholjić. Današnjem sastanku pridružio se i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović.

eKapija.ba/Srna

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.