Izvor: eKapija | Utorak, 31.05.2011.| 14:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Privatizacija Holiday Inna: Austrijanci pravi vlasnici tek kad plate 630.000 KM?

Sedam godina nakon privatizacije poznatog sarajevskog hotela Holiday Inna, kupce iz Austrije `dijeli` tek 630.000 KM od ispunjenja svih obaveza i potpunog preuzimanja objekta u svoje vlasništvo.

Kao što je poznato, hotel je u postupku prodaje državnog kapitala kupila austrijska kompanija Alpha Baumanagement GmbH Villach. Kupoprodajni ugovor je potpisan u novembru 2003. godine, a Austrijanci su za Holiday Inn platili 42,9 miliona maraka, što je ocijenjeno kao jedna od tada najuspješnije provedenih privatizacija u našoj državi. Investitori su potpisali da će zadržati sve radnike te uložiti milion KM u obnovu hotela.

Međutim, Kantonalna agencija za privatizaciju Sarajevo 2007. godine je ustanovila da kupac nije investirao obećanih milion maraka, te je tom prilikom dat novi rok od godinu dana za izvršavanje ove obaveze iz ugovora. No, kako se to ni nakon godinu dana nije desilo, podnesena je tužba za raskid ugovora o privatizaciji zbog neispunjavanja obaveza.

Vlasnici Holiday Inna su na tužbu odgovorili protivtužbom, a sudski postupak još nije završen. Nazmija Pipić , direktor Kantonalne agencije za privatizaciju Sarajevo, potvrdio je za eKapiju je da je firma Alpha Baumanagement od spornog miliona do sada uložila 370.000 KM. Predstavnicima ove institucije nije jasno kako kupac koji je platio blizu 43 miliona KM za kupovinu objekta, nije u mogućnosti da uloži preostalih 630.000 KM.

"Investitor je sve ostale obaveze, uključujući zadržavanje radnika i isplatu redovnih plata, ispunio. Nama kao ovlaštenom organu za prodaju preduzeća i kontrolu ugovora još nisu poznati razlozi zašto nije ispoštovana odredba o ulaganju milion KM, posebno ako se ima u vidu bi se time ispunile sve ugovorne obaveze te bi kupac imao pravo raspolaganja hotelom u smislu općih propisa. No zakon je za sve isti, bilo da se radi o domaćem ili stranom kupcu, da li su obaveze milionske ili iznose nekoliko hiljada maraka", navodi Pipić. On u ovom trenutku nije želio komentarisati moguće ishode sudskog spora, rekavši da je jako teško predvidjeti da li će Holiday Inn biti vraćen u državno vlasništvo ili će ostati u rukama Austrijanaca.

Glavna rasprava o ovom predmetu koja je bila zakazana za 26. april 2011. godine otkazana zbog nedostatka nalaza sudskog vještaka. Sud je angažovao novog vještaka koji će ustanoviti činjenično stanje, a sva pripremna ročišta trebala bi biti završena do 6. oktobra ove godine, kada je zakazana nova glavna rasprava.

Pipić ističe da je otvorena mogućnost da se putem medijacije riješi ovo pitanje, s obzirom da sudski sporovi traju jako dugo. "Očekujemo od kupca da dostavi svoj prijedlog rješenja kako bismo eventualno mogli postići vansudsko poravnanje. Njihovu ponudu smo spremni razmotriti te zajedno sa nadležnim organima poduzeti daljnje korake", poručuje Pipić.

Alpha Baumanagement ne može prodati hotel

U sarajevskoj Kantonalnoj agenciji za privatizaciju su nam potvrdili da u Holiday Innu nije dolazilo do promjene vlasničke strukture. Naime, prije nešto više od dvije godine pojavile su se informacije da je Holiday Inn preprodat srbijanskoj kompaniji "MPC Holding", koja je u vlasništvu biznismena Petra Matića, te njegovim poslovnim partnerima, američkoj investicionoj banci Merrill Lynch. Međutim, u Agenciji ističu da (pre)prodaja hotela nije moguća sve dok se ne ispune sva preuzete obaveze prema državi.

N.Voloder

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE