NavMenu

Excel Assemblies BH godišnje proizvede 350.000 različitih kablovskih sastava - U maglajsku tvornicu do sada uloženo 5 mil EUR

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 04.09.2023. 09:37
Komentari
Podeli
Excel Assemblies BH (Foto: Tarik fotografija/Excel Assemblies BH)Excel Assemblies BH
Kompanija Excel Assemblies BH predstavlja firmu koja može biti veoma dobar primjer drugima, prije svega svojim poslovanjem. Oni su britanska kompanija koja se bavi proizvodnjom kablovskih sistema i sistema za strane proizvođače vozila i teških mašina.

Proizvodnja ove firme se odvija u BiH i Hrvatskoj, a glavni ured i odjeli za prodaju i podršku nalaze se u Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

Inače, kompanija Excel Assemblies je dio Univerzalne mreže kablovskih sastava (UCAN) sa partnerima u Americi i dalekom Istoku, što čini najveću grupu proizvođača ovih proizvoda na svijetu.

U razgovoru za eKapiju otkrivaju da je do sada u proizvodnju u Maglaju uloženo 5 mil EUR.

- Tokom 2023. godine smo investitali u novu opremu za dodatnu proizvodnju koja počinje ove i tokom 2024. godine i nastavit ćemo sa daljnim investicijama sukladno razvoju poslovanja i novih tehnologija.

Da naša država nije loše mjesto za strane investicije pokazuje i proizvodni rezultat maglajskog pogona.

- Kapacitet samih komada kabela ovisi o njihovoj kompleksnosti ali u prosjeku godišnje proizvedemo oko 350.000 različitih kablovskih sastava.

Ističu da tvornica u BiH svoje proizvode plasira isključivo na evropsko tržište, te da za sada nije u planu kvantitativno proširivanje tržišta već je fokus stavljen na što bolji razvoj i napredak na postojećim.

- Sami kabeli se koriste u u različitim komercijalnim vozilima i građevinskim strojevima, autobusima i poljoprivrednim strojevima i opremi - otkrivaju.

Kao i svaka država, tako i BiH ima svojstvene izazove u svakodnevnom poslovanju, sa kojima u Excel Assemblies-u znaju da iziđu na kraj.

- Materijal za našu proizvodnju nabavljamo u cijelom svijetu. Ponekad je uvozni postupak prespor prema zahtjevima modernog i fleksibilnog poslovanja ali se dati problemi rješavaju u suradnji sa našim poslovnim partnerima i carinskom upravom. Za naš tip poslovanja u BiH ne postoji obučena radna snaga te tako većinu obuke odrađujemo internim treninzima – kažu.

Sukladno svom razvoju i povećanju obima poslovanja, raste i broj potrebnih zaposlenika da bi bile popunjene pozicije u različitim dijelovima proizvodnog procesa.

- Trenutačno zapošljavamo 30 dodatnih zaposlenika u proizvodnji i vjerovatno ćemo s daljnim razvojem poslovanja trebati popuniti još pojedine dodatne pozicije u proizvodnji i režiji – otkrivaju za eKapiju.

Svoju geografsku lokaciju ova tvornica vidi kao prednost u odnosu na konkurenciju, jer predstavlja sjajno rješenje za podršku svojim kupcima u Europi, dostupnost potrebne radne snage je visoka, kao i fleksibilnost u proizvodnji i isporukama prema zahtjevima kupaca.

Na kraju razgovora bilo je riječi o svjetskim trendovima na kojima je fokus u Excel Assemblies-u.

- Slijedimo i pratimo trendove u proizvodnji opreme potrebne za naš proizvodni proces. Također slijedimo trend i isporučujemo robu za nova tržišta povezana sa elektrifikacijom vozila i smanjenju štetnih ispušnih gasova. Dio proširenja proizvodnog programa je povezan sa različitim dodatcima vozilima povezanim sa novim naprednim tehnologijama i dodatcima za vozila (GPS sistemi, različiti senzori, različiti dodatci u vozilima prema specijalnim zahtjevima kupaca) – zaključuju za eKapiju.

R. Vratonjić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.02.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Kako napreduje gradnja brze ceste Lašva - Nević Polje (VIDEO)

Na novom snimku iznad gradilišta brze ceste Lašva - Nević Polje prikazan je završetak još jednog mosta u Novoj Bili kod Viteza. Podsjećamo ugovor o izgradnji brze ceste Lašva - Nević Polje (LOT 5) potpisan je 26. aprila 2022. godine, a vrijednost ugovorenih radova je 74.904.570 KM. Izgradnja LOT-a 5 podrazumijeva izgradnju dijela brze ceste od petlje Vitez izlaz iz poslovne zone do petlje Nević Polje, a finansira se sredstvima iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.