NavMenu

Mirjana Hrga, novinarka - Organizacija branding konferencije je sjajna ideja

Izvor: eKapija Utorak, 31.05.2011. 10:09
Komentari
Podeli

Hrvatska novinarska zvijezda Mirjana Hrga, odnedavno zaposlena kao presenter/corespodent na televiziji AlJazeera Balkans, najavila je svoje učešće na Prvoj branding konferenciji u BiH pod nazivom "Il’ si brand ili nisi", koja će se u organizaciji komunikacijske agencije Via Media, održati 15. juna u Sarajevu.

Šta mislite o ideji organizacije branding konferencije?

- Mislim da je to sjajna ideja. Promocija određenih proizvoda, ljudi, aktivnosti, gradova, država ... gotovo da je jednako važna kao i kvaliteta koju posjeduju. Upravo zbog toga je važno pocrtati taj segment. Vrlo često smo suočeni s pojavom, da odličan proizvod/osoba nema primjereni tretman u javnosti, dok s druge strane imamo situacije da se izostanak kvalitete u nekim slučajevima obilato kompenzira sjajnim brendiranjem. Tu negdje treba pronaći mjeru. Naravno, zavisno s koje strane gledate.

Kolika je važnost medija za uspjeh jednog branda?

- Izuzetna! Poznata je ona uzrečica kako, na primjer, televizija u 5 minuta može od ničega napraviti svjetsku priču i obrnuto - uništiti najbolju stvar. Medijski tretman je vrlo važan i osjetljiv posao. Usudila bih se reći da taj izazov zaobilazi, i to samo djelomično, one koji se bave specijaliziranim proizvodima s uskom ciljanom skupinom konzumenata. Sve drugo ulazi u područje gdje su mediji gotovo pa ključni.

Koji je najbolji način da brand privuče pažnju medija?

- Kvalitetom i dobrim odnosima s medijskim kućama koje si dopuštaju tu vrstu luksuza. Zašto to kažem? Naime, PR je u bazičnoj suprotnosti sa profesionalnim novinarskim standardima prema kojima mediji ne smiju biti u funkciji prikrivene reklame nego informiranja, educiranja, zabavljanja, a sve ostalo spada u rubriku "marketing" s kojom ni novinari ni urednici ne smiju imati nikake veze. Međutim, posebice na područjima zemalja koje prolaze tranziciju iz komunizma u kapitalizam, događaju se vrlo često profesionalni prijestupi. Pa tako u središnjoj informativnoj emisiji gledamo priču neobjašnjivog povoda o npr. izuzetnom uspjehu nekog menadžera i njegove firme. Zašto? Nitko najčešće ne zna osim onog urednika koji je priču odlučio emitirati. To je naravno nedopustivo. S druge strane, neki obilato koriste pojavu tabloidnog novinarstva pa svoj "prolaz" traže kroz provjereni recept skandala, afera, atraktivnosti ...na taj način vrlo vješto privlače pozornost medija.

Kako u situaciji komunikacijskog prezasićenja ponuditi pravu poruku?

- Takvi izazovi predstavljaju izuzetan napor cijelog tima profesionalaca, koji pedantno provjeravaju potrebe i ukus tržišta, traže kanale kako da dođu do ključnih ljudi koji će im omogućiti ne samo plasiranje, nego i poželjno oblikovanje poruke. Javni autoriteti poput vrhunskih sportaša i ostalih javnih djelatnika s neospornim društvenim kredibilitetom, najčešći su kanal plasiranja informacije, no i to zahtjeva suptilnost jer u protivnom izaziva kontraefekt kod publike koja određenu stvar može doživjeti kao grubo podmetanje.

Smatrate li da je televizija najbolji medij za globalno reklamiranje proizvoda?

- Odnosi se mijenjaju. Internet je napravio strašan progres u zadnjih nekoliko godina tako da postaje sve značajniji. Televizija će, pretpostavljam, uvijek držati taj fini primat, pa ako ništa drugo u smislu ekskluzivnosti tipa - minute prije udarnih emisija i slično, no ne bih brzala s odgovorom jer uzmemo li u obzir i ulogu društvenih mreža koja je sve značajnija, najprimjerenije je pustiti vremenu da nam da odgovor.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.