NavMenu

Završen 4. Kongres asocijacije gastroenterologa i hepatologa BiH

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 30.05.2011. 08:00
Komentari
Podeli

Četvrti Kongres Asocijacije gastroenterologa i hepatologa Bosne i Hercegovine sa međunarodnim učešćem, koji se prethodna četiri dana održavao u Sarajevu, u subotu, 28. maja. je završio svoj rad..

Tokom četiri dana trajanja, učesnici Kongresa, njih više od 700, imali su priliku slušati predavanja o najNovijim znanjima i dostignućima u modernoj gastroenterologiji i hepatologiji. Zanimljiva predavanja o najnovijim metodama u gastroenterologiji i hepatologiji održalo je 108 predavača iz Bosne i Hercegovine i inozemstva.

U okviru Kongresa učesnici su imali priliku prisustvovati predavanjima vodećih svjetskih eksperata te interdisciplinarnom simpoziju o novom pristupu u dijagnostici i liječenju, te upravljanju poremećajima jetre.

"Izuzetno mi je drago da mogu reći da je ovaj Kongres, prema ocjenama predavača i učesnika vrhunski organiziran, ponudio sjajna predavanja eminentnih eksperata iz cijelog svijeta iz oblasti gastroenterologije i hepatologije, razmjenu iskustava i nova znanja u ovoj stalno napredujućoj oblasti medicine. Ponosan sam na činjenicu da su Sarajevo i Bosna i Hercegovina bili domaćini ovog eminentnog naučnog skupa. Drago mi je što su naši ljekari i medicinsko osoblje osoblje bili u prilici da dopune postojeća i steknu nova znanja, a sve s ciljem kvalitetnijeg i upješnijeg liječenja naših pacijenata", kaže prof.dr. Rusmir Mesihović,ministar zdravstva u Vladi Federacije BiH.

U subotu je završen i Prvi kongres Udruženja ljekaraza kliničku prehranu BiH sa međunarodnim učešćem, koji je također okupio vodeće stručnjake iz oblasti kliničke prehrane u svijetu.

"Tokom dva dana kongresa učesnici su bili u prilici čuti najnovija saznanja o benefitima kliničke prehrane, kako u svakodnevnom životu, tako i u liječenju bolesti uzrokovanih lošom prehranom, poput karcinoma probavnog trakta, dijabetesa i drugih bolesti. Klinička prehrana se u svjetskoj medicinskoj praksi smatra sastavnim dijelom liječenja velikog broja oboljenja. Za nas u Bosni i Hercegovini ovo je bila sjajna prilika da čujemo iskustva naših kolega iz svijeta i Evrope koja možemo implementirati kako u prevenciji, tako i u liječenju bolestiuzrokovanih lošom prehranom", naglasio je doc.dr. Nenad Vanis, predsjednik Udruženja ljekara za kliničku prehranu BiH.

Isti dan je završen i 1. Kongres Asocijacije gastroenteroloških medicinskih sestara i tehničara Bosne i Hercegovine sa međunarodnim učešćem. Četvrti kongres Asocijacije gastroenterologa i hepatologa Bosne i Hercegovine sa međunarodnim učešćem počeo je u srijedu 25. maja i tokom četiri dana trajanja okupio je najpoznatija imena evropske i svjetske gastroenterologije.

Kongres je održan pod pokroviteljstvom i u organizaciji Svjetske organizacije za gastroenterologiju (WGO), Svjetske organizacije za digestivnu endoskopiju (OMED), te Evropskog udruženja za gastrointestinalnu endoskopiju (ESGE). Prvi put organizaciju je podržalo i Američko udruženje za gastrointestinalnu endoskopiju (ASGE) koje je bilo i pokrovitelj endoskopije uživo. Američko udruženje za bolesti jetre (AASLD) i Evropsko udruženje za bolesti jetre (EASL) prvi put u regionu su organizirali regionalni sastanak o dijagnostici i liječenju virusnih hepatitisa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.