NavMenu

U Sarajevu održana "Free market road show" konferencija

Izvor: eKapija Subota, 28.05.2011. 09:19
Komentari
Podeli

Jučer je u Sarajevu u zgradi Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. održana međunarodna konferencija Free Market Road Show ( FMRS) u sklopu prvog kruga Free Market Road Show 2011, koji je započeo 13. 05. 2011. u Bratislavi. Po prvi put serija međunarodnih konferencija biti će održana u centralnoj Europi i regiji Dunav – Crno more u toku prvog kruga u maju (više informacija na www.freemarket-rs.com). Organizator konferencije je Hayek Institut iz Beča, a suorganizator za Bosnu i Hercegovinu Hypo Alpe-Adria-Banka.

Na početku konferencije goste je pozdravio Michael Vogt, predsjednik Uprave Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. te ovom prilikom istakao kako će teme koje će panelisti obraditi na konferenciji ukazati na neka moguća riješenja postojećih dilema, te osigurati razmjenu iskustva na obostranu korist te se zahvalio na mogućnosti da na jednom mjestu okupimo ljude istih interesovanja, ljude koji rade na ekonomskom razvoju i ljude kojima su potrebni odgovori.

U okviru FMRS Sarajevo Konferencije Austrijski Ekonomski Centar (AEC) i Hypo Alpe Adria Bank organizirana je i promocija "Rječnika ekonomskih termina" autorice Barbare Kolm koja je i prezentirala ovu publikaciju te bila jedan od panelista. Rječnik je publiciran na Prvo izdanje knjige, u izdanju Echomedia kuće i nudi oko 1,800 pojmova na 440 strana. Lista referenci donosi ključne ekonomske pojmove u okviru konciznih i jednostavnih objašnjenja.

Gottwald Kranebitter, predsjednik Uprave Hypo International-a pojasnio je potporu Hypo Alpe Adria u realizaciji ove stručne literature, Free Market Road Show-a kao i zašto je društveno odgovorno djelovanje važno.

Prema njegovim riječima HAA je kao mreža banka u jugoistočnoj Evropi zadnjih godina pružila pomoć za rast preko 1 milion privatnih biznisa i kompanija kao njihov partner s ciljem pomaganja u izgradnji njihovih preduzeća. U javnom sektoru banka ima ulogu važnog partnera u razvoju javne infrastrukture i postrojenja.

"Upravni odbor Hypo banke prepoznao je važnost društveno-odgovornog djelovanja te smo 2010. osnovali platformu na nivou grupe koja se naziva `Hypo pro futuro`, gdje se fokusiramo na 3 glavne oblasti – pružanje podrške u socijalnom, obrazovnom i polju umjetnosti. U 2010. u svim našim državama podržali smo projekte koji su pomagali djeci da se bolje nose sa situacijama u kojima se trenutno nalaze. U 2011 se fokusiramo na obrazovanje. `Pomoći ljudima kako bi oni sami sebi pomogli` kreira autonomiju i najbolja je opcija ovakvog djelovanja" , istakao je Kranebitter.

Kranebitter je dodao kako je uz kooperaciju sa Austrijskim ekonomskim centrom i njegovim direktorom, dr. Barbarom Kolm, uspješno realizirano prevođenje "Rječnika ekonomskih termina" na 7 jezika i na taj način je on dostupan studentima, poslovnim ljudima i svima koji su zainteresirani za lakše razumijevanje globalnih ekonomskih termina i za povezivanje sa globalnom mrežom i poslovanjem te je važno da se regije i ekonomije povežu i rade zajedno s ciljem da svijet učinimo ne samo boljim mjestom za život nego i dobrim mjestom za uživanje u životu svih nas.

Učesnicima konferencije obratio se i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko koji je naglasio da je BiH zemlja sa ogromnim prirodnim i ljudskim resursima i da je usprkos svim teškoćama optimist kada je u pitanju BiH.

Zajedničke teme i pitanja u centru pažnje ovogodišnjeg FMRS su "Kako iskoristiti `dobru` krizu” sa fokusom na alternative posuđivanja od budućnosti i na problematiku balansiranja i preuzimanja društvene i ekonomske odgovornosti za sljedeću generaciju u svjetlu skorašnjih kriznih spasavanja.

Druga tema je "Budućnost Evrope i Eura" - da li će Euro preživjeti i da li je Euro preduslov Evropskog identiteta i sredstvo organizacije zajedničkog tržišta, ili je jednostavno instrument razmjene?

Treća tema "Kako stvoriti rast? - Stvarni benefit vladinih doprinosa građanima Evrope – sada i nekad" - kako neovisno o alternativnim formama finansiranja (rizični kapital i sl.), ograničenim propisima i novim formama menadžmenta i organizacije (na mikro i makro nivou), njegovati inovacije kako bi pripremili teren za prosperitetnog društvo.

Na konferenciji u Sarajevu o ovim temama diskutiralo se unutar 2 panel diskusije u kojima su sudjelovali Barbara Kolm (Hayek Institut i Austrijski ekonomski centar), Mirzet Ribić, (zamjenik predsjednika Uprave Hypo Alpe-Adria-Bank d.d.), Lotta Moberg (Instituta za Globalni ekonomski razvoj), Aziz Šunje ( Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu), Edward Stringham ( Fayetteville State University) i Richard Rahn ( Cato institut).

Konferencija je dala odgovore na važna pitanja iz oblasti ekonomije, te će ovaj događaj kao i Rječnik ekonomskih termina zasigurno pomoći javnosti da bolje razumije dešavanja kako na tržištima Europe tako i u Bosni i Hercegovini.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Građevina, Finansije

Lidl BH ponovo povećao kapital, sada je već riječ o velikom iznosu

Njemačka kompanija, odnosno njena ispostava u Bosni i Hercegovini – Lidl BH ponovo je povećala kapital. Osnivački kapital kompanije registrovane u Sarajevu sada iznosi 284,5 mil KM, odnosno preko četvrtine milijarde maraka, piše BiznisInfo.ba. Podsjećanja radi, kompanija se uveliko sprema za početak rada na našem tržištu. U izgradnji je nekoliko objekata, a proces zapošljavanja je u punom zamahu. Prema informacijama BiznisInfo.ba,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.