NavMenu

Traži se projektant za pješački most "Paper bridge" u Sarajevu, planirana i biciklistička staza

Izvor: eKapija Četvrtak, 24.08.2023. 14:47
Komentari
Podeli
Pobjedničko idejno rješenje Paper bridge (Foto: Printscreen/Pobjedničko idejno rješenje/Tajra Šurković)Pobjedničko idejno rješenje Paper bridge
Grad Sarajevo je raspisao javni poziv za izradu idejnog i izvedbenog projekta pješačkog mosta "Paper bridge" preko rijeke Miljacke.

Na osnovu Sporazuma o zajedničkoj saradnji, potpisanog između Općine Novo Sarajevo i Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, studenti Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu su na izbornom predmetu Arhitektonski natječaji u ljetnom semestru akademske 2021/2022. godine uradili idejna rješenja mostova na lokaciji iza Doma zdravlja Omer Maslić, te iza hotela Novotel (bivši hotel Bristol).

Pobjednički rad za most na lokaciji iza Doma zdravlja "Omer Maslić", koji povezuje Ulicu Bihaćka sa šetnicom Aleja lipa, je autorsko rješenje Tajre Šurković pod nazivom Paper bridge.

Razlog za ovaj natječaj je bolja i lakša povezanost pješačkog i biciklističkog saobraćaja u blizini više poslovnih zgrada, Doma zdravlja, glavne gradske ceste te šetnica i biciklističkih staza sa obje strane rijeke Miljacke kao i činjenica da su mostovi u Ulici Azize Šaćirbegović i most iz Gradačačke ulice udaljeni oko 500 m što nije praktično za pješake i druge korisnike većeg broja poslovonih objekata u neposrednoj blizini. Osim toga u odabranom rješenju natječaja, navedeno je da budući pješački most može biti i interventni koridor za vozila hitne pomoći.

Koncept mosta je zasnovan na origami načinu savijanja papira iz kojeg je dobijena jednostavna geometrijska forma sa prostim statitičkim sistemom kako bi izgled betona "imitirao" papir te kako bi se uklopio u okruženje i zgrade nastale u period 60-tih i 70-tih godina dok jednostavnim linijama i geometrijom ostavlja dojam savremenog dizajna.

(Foto: Printscreen/Pobjedničko idejno rješenje/Tajra Šurković)
- Osnovni cilj je da se projektovani most izvede što kvalitetnije uz opravdane i prihvatljive cijene i da njegova trajnost u eksploataciji bude što veća uz redovno održavanje. Iz tih razloga, projektant ima obavezu da pripremi kvalitetnu investiciono projektnu dokumentaciju kroz faze: idejni i izvedbeni projekat kako bi ista poslužila investitoru (Grad Sarajevo) za utvrđivanje potrebnih troškova projekta, pripremu okvira izvođenja radova, nadzora, smanjenje rizika pri realizaciji projekta te za dobijanje potrebnih sredstava - navodi se u projektnom zadatku.


Uzdužni presjek mosta Draft Sarajevo (Foto: Printscreen/Pobjedničko idejno rješenje/Tajra Šurković)Uzdužni presjek mosta Draft Sarajevo
Namjena idejnog projekta je da prikaže izbor najprikladnije varijante za most kao i načina izvođenja, dok izvedbeni projekat treba da posluži za dobijanje građevinske dozvole za izvođenje radova te dobijanje saglasnosti od relevantnih institucija. Izvedbeni projekat se izrađuje sa svim detaljima na čijim se osnovama a u skladu sa uslovima iz građevinske dozvole može neometano izvesti izgradnja mosta.

Procijenjena dužina mosta je 34,00 -35,00 m predviđena širina 5,00 m. Na mostu je predviđena biciklistička staza širine 100,00 cm sa zaštitnim zonama i pješačka staza širine 320,00 cm.

Procijenjena vrijednost nabavke iznosi 75.000 KM bez uračunatog PDV-a. Period pružanja usluge je 130 kalendarskih dana, navodi se u objavljenom pozivu. Rok za dostavljanje ponuda je 13. septembar u 12 časova.

Detalji poziva se mogu pogledati OVDJE.

S.T.
Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.11.2023.  |  Energija, Industrija, Građevina

Ministarstvo energetike i rudarstva RS dodijeljuje podsticaje od 2 mil KM - Prijave do 6. decembra

Ministarstvo energetike i rudarstva RS raspisalo je javni poziv za dodjelu novčanih podsticaja u iznosu od 2 mil KM. Dodijeljena sredstva podsticaja predstavljaju državnu pomoć male vrijednosti koja se može dodijeliti jednom privrednom društvu i koja ne može preći iznos od 390.000 КM (računajući period od tri fiskalne godine, tekuća i dvije prethodne). Podsticaji su planirani budžetom Republike Srpske za 2023. godinu, u okviru

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.