Izvor: eKapija | Petak, 27.05.2011.| 10:58
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Isporuka cijevi za gasifikaciju SBK: Ponuda turske kompanije najpovoljnija

(Foto: b)

BH-Gas je u okviru kreditnog aranžmana sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj okončao tendersku proceduru za odabir isporučioca cijevi u vezi gasifikacije Srednjobosanskog kantona, tačnije izgradnje transportnog gasovoda visokog pritiska Zenica – Travnik.

Ponuda turske kompanije UMRAN CELIK BORU u iznosu od 3.428.659,10 EUR je ocijenjena kao najpovoljnija, te je s tim u vezi danas u Istanbulu potpisan ugovor između Uprava ove dvije kompanije. Sama ponuda, odnosno ugovor je popraćen odgovarajućim bankarskim garancijama pod uslovima prethodno definisanim od strane klijenta, odnosno BH-Gasa.

Pritom je, napominju iz BH-Gasa, po okončanju kompletnog tenderskog odnosno evaluacionog postupka EBRD izdao tzv. No Objection, potvrđujući ispravnost kompletnog postupka, kao i sam odabir ponuđača.

U cilju transparentnog informisanja javnosti, u nastavku dajemo listu kompanija koje su u okviru gore navedenog postupka dostavile svoje ponude:

1. ThyssenKrupp Mannex GmbH, Njemačka

2. Salzgitter Mannesmann Line Pipe GmbH, Njemačka

3. Hyundai Corporation, Koreja

4. ITECO Oilfield Supply GmbH, Njemačka

5. DIH inž-trg, Hrvatska

6. UMRAN CELIK BORU SANAYII A.S., Turska

7. FZC 11 Oktomvri A.D., Makedonija

8. Pipeline Supplies Gulf (PSG), Ujedinjeni Arapski Emirati

9. FERRUM S.A., Poljska

Najveći dio isporuke je predviđen za III kvartal ove godine, kako bi bila usklađena dinamika sa izvođenjem radova, te se u narednom periodu očekuje definisanje preostalih detalja u vezi same proizvodnje, kao i njene kontrole od strane nezavisne inspekcije BH-Gasa.

Obzirom da kompanija UMRAN dosad nije bila prisutna na bh tržištu, naglašavamo da je ova kompanija jedna je od vodećih tržišnih lidera u oblasti proizvodnje cijevi različitih profila u skladu sa međunarodnim standardima API 5L, EN, DIN, ASTM, TS EN, ISO sa impresivnom listom klijenata poput FGSZ-a, Botasa, Plinacro-a, IGDAS-a i dr.

BH-Gas ovim potvrđuje svoju potpunu opredjeljenost realizaciji projekata iz Strateškog plana i programa razvoja energetskog sektora FBiH usvojenog od strane Parlamenta FBiH.

Nadalje, u narednom periodu predstoji intenziviranje aktivnosti po pitanju realizacije ostalih projekata iz oblasti gasne privrede u BiH, poput izgradnje kompresorske stanice kojom će biti omogućena optimizacija kapaciteta postojećeg gasovoda na nivo projektovanog, saopćeno je iz BH-Gasa.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.