NavMenu

BiH i Srbija zajedno u projektu: Potporom EU razvijaju seoski turizam

Izvor: eKapija Petak, 27.05.2011. 09:29
Komentari
Podeli

Na području planine Rajac (Srbija) i planinskog masiva Vranice iznad Fojnice nedavno je počelo provođenje dvogodišnjeg Projekta razvoja seoskog turizma. Radi se o projektu prekogranične saradnje između BiH i Srbije, koji je finansiran od strane EU (IPA fondova).

Sudionici projekta u BiH su Caritas BK BiH kao partner, Caritas Belgije koji je glavni aplikant za cijeli projekt te Selo.rs i Caritas Srbije, aplikanti za Srbiju.

Srđan Vidačković, koordinator Projekta razvoja seoskog turizma za ekapija.ba kaže kako je cilj projekta obnova ruralne ekonomije u BiH i Srbiji u svrhu smanjenja siromaštva i ruralnog egzodusa, podržavanje održivog ekonomskog razvoja u obje zemlje kroz očuvanje prirodnih resursa, kulturnog i povijesnoga naslijeđa, podržavanje razmjene privrednih inicijativa između lokalnih zajednica Zapadnog Balkana kako bi doprinijeli kreiranju turističkih ponuda te jačanju konkurencije na europskom, a kasnije i na svjetskom tržištu.

"Projekat ima za cilj i podršku profesionalizaciji sektora ruralnog turizma kroz kreiranje regionalne mreže u svrhu bolje prezentacije ponude i boljeg pristupa europskom tržištu", pojašnjava Vidačković, naglašavajući kako Caritas Biskupske konferencije i Caritas International Belgium već pet godina provode projekte na području općine Fojnica, Kreševo i Travnik.

Projekti provedeni u ovim općinama Vidačković kaže bili su vezani za razvoj poljoprivredne proizvodnje i ruralnog turizma kao izvora dodatnih primanja za obitelji koje žive na selu. Iskustvo provođenja projekata na navedenom području doprinjelo je pisanju projektnog prijedloga za trenutni projekt.

Realizacija projekta koji nosi naziv "Podrška razvoju ruralnog turizma na području planina Vranica i Rajac" trajat će dvije godine, odnosno do marta 2013. godine.

U okviru projekta radit će se: trasiranje, uređenje i obilježavanje 100 km staza na planini Vranici, obnova dva objekta (stare kovačnice i stare bosanske kuće) u općini Kreševo, studijski posjeti i treninzi za korisnike, kreiranje web stranice sa ponudom ruralnog turizma na području cijele BiH, postavljanje vještačke stijene za penjanje u Fojnici, izrada dvije tematske ture na području općina Kreševo i Fojnica (vjerska-koja će obuhvatiti poznate samostane u Kreševu i Fojnici te tekije i džamije na ovom području).

Projektom će biti obuhvaćena i gastro ponuda, koja će povezati gastro ponudu ovih krajeva sa tradicionalnim jelima.

E. Kokor

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.