NavMenu

Pink Panter, banda sa prostora bivše Jugoslavije o kojoj će se snimati film

Izvor: Blic Četvrtak, 26.05.2011. 13:16
Komentari
Podeli

O poznatoj bandi pljačkaša sa prostora bivše Jugoslavije, kojoj su prije osam godina britanski listovi nadjenuli ime "Pink Panter", poslije pljačke londonske juvelirnice koja je nalikovala sceni iz filma Pitera Selersa o inspektoru Clouseau-u, po svemu sudeći biće sniman i film.

Proslavljeni holivudski glumac i producent Leonardo DiCaprio, po saznanju lista "Blic", planira snimanje filma o "Pink Panteru", u kome bi trebalo da igra šefa te kriminalne grupe, čije akcije podsjećaju na pljačke iz filmova.

Svojevremeno je londonski list "Guardian" primjetio da, na nesreću Interpola i policija iz dvadesetak zemalja u kojima su operisali, ova banda posjeduje određeni stil i glamur i skoro neobaveznu nonšalanciju s kojom pljačka juvelirnice samo za najbogatije.

Članovi "Pink Pantera" vrlo dobro znaju gdje su izloženi najbolji dragulji, a odlično, ponekad i kreativno, osmišljene akcije organizovali su Dubaiju, Japanu, Švajcarskoj, Londonu, Francuskoj, Njemačkoj, Luksemburgu, Španiji, Monte Karlu...

Tako su jednu od pljački u Saint Tropezu izveli u košuljama s cvjetnim dezenom i pobjegli gliserom, pljačkali su i prerušeni u žene, a u Dubaiju su za svega 20 sekundi "audijem" upali kroz izlog i odnijeli nakit u vrijednosti od 11 miliona dolara.

Pljačka draguljarnice "Graf" u centru Dubaija izvedena je po danu, a snimak akcije, koji je načinio slučajni prolaznik, postao je pravi hit na YouTubeu, sa više od 200.000 pregleda.

Kako se to ne bi više ponovilo, članovi kriminalne grupe su u jednom francuskom gradu prefarbali klupu koja se nalazila neposredno ispred draguljarnice kako bi spriječili prolaznike da sjednu ispred radnje tokom pljačke.

U centar medijske pažnje "Pink Panter" je došao u martu 2004. godine, poslije čuvene pljačke draguljarnice "Le supre-diamant couture de Maki", u elitnom tokijskom kvartu Ginza, kada su ukrali dijamante vrijedne 32 miliona eura. Među plijenom je bila i ogrlica "Contessa de Vandom", sa 116 dijamanata.

Interpol procjenjuje da su članovi bande, putujuće grupice od oko 200 profesionalaca, mahom sa prostora bivše Jugoslavije, do sada izvršili više od 150 pljački i odnijeli nakit i satove vrijedne oko 250 miliona eura.

Ono po čemu su prepoznatljivi policiji širom svijeta su veoma brze, dobro organizovane, suptilne akcije u kojima rijetko koriste nasilje, a izloge često razbijaju čekićem ili kroz njih ulaze u automobilu.

Jedan od policajaca, koji godinama prati njihove aktivnosti, čak je priznao da im se "na neki čudan način divi".

Policiji se, međutim, nimalo ne dopada što je "Pink Panter" maltene dobio određeni oreol "globalne, romantične legende", naročito zbog činjenice da su ljudi iz jednog od najsiromašnijih dijelova Evrope riješili da kradu od onih koji su bogati.

U Francuskoj su prije nekoliko godina osvanuli i oglasi u kojima se nudila nagrada od milion dolara za bilo kakvu informaciju koja bi dovela do hapšenja pljačkaša radnje "Harry Winston" u elitnoj pariškoj Aveniji Montanj, odakle su pljačkaši, koji su "govorili fracuski jezik sa jakim balkanskim akcentom", za 15 minuta odnijeli nakit vrijedan 80 miliona eura.

Vjeruje se da žive širom Evrope i da neki od njih imaju sasvim uobičajne poslove poput čistača u bolnicama.

Da im ne polazi uvijek sve za rukom ilustruje "slučajno" hapšenje člana bande Duška Poznana, osumnjičenog za pljačke u Dubaiju i Lihtenštajnu.

Naime, oktobra 2008. Poznan je, sa još jednim saučesnikom, oblizio Monako, kvart u kome se nalaze ekskluzivne prodavnice "Cartier", "Ermes" i "Louis Vuitton". Dok je prelazio ulicu udario ga je automobil.

On je prvo odbio medicinsku pomoć, ali kada su ga konačno odvezli u bolnicu, policajac ga je prepoznao sa Interpolove potjernice.

Policija je uspjela i da, nakon pljačke u Dubaiju, u zapaljenom audiju pronađe ugovor o iznajmljivanju auta sa brojem mobilnog telefona, koji ih je odveo do šest članova "Pink Pantera", između ostalih i Bobana Stojkovića.

U Bernu je, početkom prošle godine, održan i sastanak stotinak policajaca iz dvadesetak zemalja, koji su tri dana razgovarali o "Pink Panteru", jer im je svima zadatak da ih strpaju iza rešetaka.

Zvaničnici Interpola kažu da je proteklih godina uhapšeno 25, a da se istraga vodi potiv 400 pripadnika ili saučesnika "Pink Pantera", ali da srž te kriminalne grupe čini oko 40 ljudi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.