NavMenu

Domaća autoindustrija: Nada za poslove s Fiatom još postoji

Izvor: eKapija Srijeda, 25.05.2011. 14:48
Komentari
Podeli

Domaći proizvođači autodijelova još se nadaju suradnji sa Fiatovom tvornicom automobila u Kragujevcu u Srbiji. Prošle godine sedam naši proizvođača autodijelova su zadovoljili sve kriterije koje Fiat traži od dobavljača kao što su certifikati za kvalitet i okoliš, te specijalizirani certifikati za automobilsku industriju ISO/TS 16949.

Međutim, razgovori su zaustavljeni zbog krize u automobilskoj industriji. Naime, Fiat je promjenio politiku zbog krize u Italiji i oni su onda zahtjevali da dobavljači autokomponenti za tvornicu u Kragujevcu budu iz Italije, kaže nam Midhat Čehajić, tajnik Grupacije metalskog i elektrosektora Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK).

Ipak, smatra da će se oni u idućem razdoblju morati okrenuti bh. ali i drugim regionalnim proizvođačima autodijelova osobito zato što iduće godine planiraju krenuti sa proizvodnjom novog modela automobila, a proizvodni kapaciteti bi se trebali kretati od 200.000 do 300.000 vozila godišnje. "Tako da mi još računamo na tu suradnju", ističe Čehajić.

I prije desetak dana na sajmu proizvođača autokomponenti jugoistočne Europe "AutoCompo Net 2011" koji se održavao u Kragujevcu sedam naših kompanija imalo razgovore sa direktorom nabavke Fiata te su Talijani upoznati sa kvalitetom proizvoda bh. kompanija u ovoj oblasti.

Čehajić napominje da su i predstavnici ostalih velikih proizvođača kao što je GM, Magna, Federal Mogul i dr. bili iznenađeni onim što su vidjeli da možemo ponuditi u ovoj industriji.

Naše kompanije su obavile razgovore sa svim većim proizvođačima automobila koji su bili na sajmu. "To je dobar način pronalaženja potencijalnih partnera jer kompanije na ovaj način imaju priliku razgovarati sa prvim dobavljačima kompanija kao što je GM, Fiat i drugi i na taj način najbolje predstaviti proizvode. Nadamo se da će firme uskoro postići i konkretne rezultate", naglašava Čehajić.

D.Kozina

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.