NavMenu

U Sarajevu će uskoro biti otvorena prva mjenjačnica

Izvor: Dnevne novine SAN Utorak, 24.05.2011. 08:54
Komentari
Podeli

Mjenjačnice novca koje su uvijek važile kao unosan i siguran biznis u BiH, nisu previše popularne.

Tako na području FBiH za sada posluje samo 11 mjenjačnica i to u Bihaću, Orašju, Zenici, Vitezu, Tomislavgradu i Domaljevcu, a za koji dan u funkciju će ući prva i za sada jedina mjenjačnica u Sarajevu. Mnogobrojni turisti koji su u Sarajevu uglavnom u tranzitu i kojima je Zakon o deviznom poslovanju onemogućio plaćanje u eurima, još uvijek su upućeni na banke koje ne rade nedjeljom i praznicima, a subotom veće filijale rade do 13. sati.

Slično stanje je i u gradovima- turističkim destinacijama u Mostaru, Neumu i Međugorju. Zašto nema više mjenjačnica, možda objašnjava činjenica da se u propisima koje mora poštovati mjenjač pojavljuje obaveza da se valuta u banku mora predavati svaki dan, a da proviziju mora dijeliti sa bankom po čijoj kursnoj listi otkupljuje i prodaje valutu. Jedino što je privlačno je mogućnost da za kupovinu i prodaju valute može naplaćivati proviziju. Osim toga, banka pod čijim pokroviteljstvom radi u investiciju ne ulazi niti sa jednom markom, tako da sva ulaganja ostaju na ulagaču. Turistički radnici tvrde da radi nedostatka mjenjačnica i nemogućnosti plaćanja eurom trpe velike gubitke, a da radi loših zakonskih rješenja koji su urađeni bez konsultacija sa strukom turiste odbijamo. U tom slučaju najviše gubi država, koja ne ubire prihode u mjeri u kojoj bi mogla.

"Trebalo je osigurati dobre uslove za uspostavu sistema mjenjačnica i uslove za hotele da u sklopu svojih recepcija mogu imati mjenjačnice, kako je regulisano u drugim zemljama", kaže Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH, a Enes Arifhodžić, direktor Turističke zajednice FBiH, kaže da u FBiH trenutno banke imaju monopol nad mjenjačkim poslovima i da bi zbog ekspanzije turizma i posjeta stranih turista, mjenjačnica trebalo biti više.

Grgo Mikulić, predsjednik Turističke zajednice Zapadnohercegovačkog kantona, misli da onemogućavanje plaćanja eurom ostavlja negativan trag na turističkom prometu u BiH, a da bi svaki hotel i restoran internacionalnog karaktera u svom sastavu morao imati mjenjačnicu. U Turističkoj kancelariji u Međugorju, kažu da se novac može promijeniti samo u pošti i jednoj banci.

Puno je banaka

U Ministarstvu finansija FBiH koje izdaje dozvole, jučer nisu mogli tačno reći koliki je broj zahtjeva stigao za otvaranje mjenjačnica, ali da podnosilac zahtjeva mora biti pravno lice ili lice koje se bavi samostalnom djelatnošću te da cijela procedura nije komplikovana i da se obično sve završava za dva dana.

"Što se tiče Sarajeva, jedno rješenje je izdato, a drugo je u proceduri. Možda veliki broj banaka u Kantonu Sarajevo objašnjava ovako malo interesovanje", rekla je Mira Bradara, pomoćnica ministra finansija FBiH.

Ko može otvoriti mjenjačnicu

Mjenjačnicu mogu otvoriti pravne osobe i samostalni poduzetnici, koji se sa zahtjevom za obavljanje mjenjačkih poslova trebaju obratiti Ministarstvu finansija, a jedan od uslova za dobivanje ovlaštenja je da su registrovani u sudskom registru za obavljanje mjenjačkih poslova, odnosno rješenje nadležnog organa iz kojeg je vidljivo da je subjekat registrovan za obavljanje tih poslova. Također, potrebno je imati i ugovor o obavljanju mjenjačkih poslova, zaključen između banke i ovlaštenog mjenjača i rješenje nadležnog organa o ispunjenosti minimalnih tehničkih uslova za obavljanje mjenjačkih poslova.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.