Izvor: eKapija | Utorak, 24.05.2011.| 07:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nikšić razgovorao sa pet ambasadora: Strana ulaganja sigurna i poželjna

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić jučer je, u odvojenim susretima, razgovarao s pet stranih ambasadora akreditovanih u Bosni i Hercegovini.

Na susretu s ambasadorom Republike Austrije Donatusom Köckom razgovarano je o stanju u Bosni i Hercegovini i, posebno, potrebi što bržeg uspostavljanja vlasti na državnom nivou. Federalni premijer izrazio je očekivanje da će Predsjedništvo BiH u ovih 15 dana imenovati mandatara Vijeća ministara BiH kako bi, potom, Parlamentarna skupština BiH mogla imenovati ministre.

Austrijski ambasador kazao je da veliki broj austrijskih malih i srednjih preduzeća želi investirati u Bosni i Hercegovini. Ukazavši na činjenicu da je Austrija jedan od najvećih investitora u našoj zemlji, premijer Nikšić naglasio je želju Vlade FBiH da u Federaciji BiH što je prije moguće stvori okruženje koje će još snažnije privući strane ulagače.

Bilateralna privredna saradnja bila je i u središtu današnjih razgovora premijera Nikšića sa ambasadorom Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Eidom M. Al-Hakafijem.

Kako je istaknuto, za to postoji veliki prostor, od mogućnosti aplikacije za sredstva Saudijskog fonda, kao jednog od najvećih fondova na svijetu, do sredstava drugih međunarodnih fondova u kojima Saudijska Arabija ima veliki udio, poput Islamskog razvojnog fonda. Ambasador je obećao i pomoć bh. građevinskim kompanijama da u trenutku, kada vlada ove zemlje izdvaja velika sredstva za infrastrukturu i kada Saudijska Arabija doživljava drugi ekonomski bum, dobiju poslove na izgradnji objekata.

Tokom današnjeg prvog susreta premijera Nikšića sa ambasadorom Katara dr. Mubarakom Al-Hajrijem razgovarano je o jačanju ekonomske saradnje i, u tom okviru, naglašeno je da se u našoj zemlji moraju ukloniti postojeće administrativne barijere i nedorečenost propisa koji otežavaju strana ulaganja. Premijer Nikšić je ambasadora obavijestio da će Vlada FBiH u narednom periodu ovom pitanju posvetiti posebnu pažnju kako bi se osigurao priliv stranih investicija, a investitori uvjerili da će njihova ulaganja biti sigurna i dobro došla.

Ambasador Hajri je, uz ostalo, upoznao premijera Nikšića s ponudom „Qatar Airwaysa“ za saradnju kroz uspostavu novih avionskih linija iz BiH sa svjetskim destinacijama.

Premijer FBiH Nermin Nikšić primio je u oproštajnu posjetu ambasadora Savezne Republike Njemačke Joachima Schmidta. Analizirani su dosadašnja saradnja i širok spektar područja na kojima bi se ona trebala zasnivati u budućnosti. Posebno je bilo riječi o energetskom sektoru, za kojeg investitori iz Njemačke pokazuju veliki interes, a Federacija se, kako je ocijenio ambsador, nameće kao atraktivan partner. Premijer Nikšić iznio je uvjeravanja da će Vlada FBiH uložiti maksimalne napore radi stvaranja uslova za dinamičniji razvoj FBiH. U tom kontekstu, prema riječima ambasadora Schmidta, Federacija BiH možete očekivati nastavak njemačke podrške.

Ambasador Mađarske Lásló Tóth prenio je premijeru Nikšiću uvjerenje da njegova zemlja stopostotno podupire Bosnu i Hercegovinu u priključenju Evropskoj uniji, kojoj, inače, Mađarska tranutno predsjedava.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i zamjenik mađarskog ambasadora Lajos Kohari, konstatovano je da su odnosi BiH i Mađarske izuzetno dobri, te da postoji obostana zainteresovanost, ali i mogućnost za njihovo proširenje.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.