NavMenu

Obnovljen Eminagića konak, budući zavičajni muzej u Tešnju

Izvor: eKapija Petak, 20.05.2011. 09:35
Komentari
Podeli

Svečanim presijecanjem vrpce, općinski načelnik Fuad Šišić, zamjenik Španskog ambasadora u BiH Toribio de Prado, pomoćnik rezidentnog predstavnika UNDP-a Armin Sirćo i predstavnik UNESCO-a Siniša Šešum danas su otvorili obnovljeni Eminagića konak, inače jedan od najstarijih, a ujedno i najljepših objekata stambene arhitekture u Tešnju.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici MDGF-a, predstavnici državnih, federalnih i kantonalnih nivoa vlasti, načelnici susjednih općina, predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika FBiH, projektatnt i nadzor Ferhad Mulabegović, kao i mnogobrojni gosti.

Tačna godina izgradnje Eminagića konaka nije poznata, ali se pretpostavlja da je objekat mogao biti izgrađen u prvoj polovini 19. stoljeća. Objekat se od 2005. godine nalazi na listi Nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Rekonstrukcija i restauracija Eminagića konaka je trajala od 2006 do 2011. godine, a prema projektu koji je utemeljen na osnovu tehničkog snimanja objekta koje je 1971. godine izvršio Zavod za zaštitu spomenika. Obnova Eminagića konaka je koštala oko 450.000,00 KM, a sredstva za rekonstrukciju i restauraciju obezbijedili su Federalno ministarstvo kulture i sporta i Općina Tešanj.

Naime, u okviru Projekta Unapređenje kulturnog razumijevanja u BiH koji implementiraju tri UN organizacije u BiH (UNDP, UNESCO i UNICEF), a finansijski podržanog kroz MDGF fond od strane Vlade Kraljevine Španije, općina Tešanj je pristupila rekonstrukciji Eminagića konaka kao nacionalnog spomenika I kategorije.

Osnovni cilj ove aktivnosti je bio privođenje navedenog objekta konačnoj namjeni, kada će općina Tešanj staviti na korištenje građanima Tešnja jedan multifunkcionalni prostor u okviru kojeg će biti smješteni zavičajni muzej, škola starih zanata i suvenirnica.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.