NavMenu

Saradnja privredi Kantona Sarajevo i Varaždinske županije

Izvor: eKapija Četvrtak, 19.05.2011. 15:43
Komentari
Podeli

Predsjedavajuća Skupštine KS Mirjana Malić, premijer Fikret Musić, predsjednici klubova poslanika i ministri u Vladi KS primili su danas delegaciju Varaždinske županije iz Republike Hrvatske, predvođenu predsjednicom Županijske skupštine Dubravkom Biberdžić i županom Predragom Štromarom, i tom prilikom razgovarali o produbljivanju i intenziviranju svih vidova saradnje, posebno privredne, kulturne i obrazovne. Svoje namjere, obje strane, potvrdile su i Sporazumom o saradnji kojeg su potpisali premijer Musić i župan Štromar.

"Cilj nam je da našu dosadašnju saradnju dodatno razvijemo i ojačamo, uključivanjem naših ministarstava, razvojnih agencija, te ureda u Briselu. Namjeravamo u budućnosti organizirati i zajednički nastup naših privrednih subjekata i većih kompanija na regionalnom i inostranom tržištu kako bi oni realizirali projekte finansirane iz IPA fondova Evropske unije, ali i one koje se planiraju realizirati u okviru prekogranične saradnje zemalja regije", istakao je premijer Musić, nakon potpisivanja Sporazuma.

On je napomenuo da će Kanton Sarajevo preuzeti iskustva Varaždinske županije i primjeniti modele organizacije i uređenja poslovnih i industrijskih zona, kao i razvoja malih i srednjih preduzeća.

Prema riječima župana Štromara, Varaždinska županija kao najkonkurentnija u Republici Hrvatskoj i Kanton Sarajevo kao najuspješniji u Bosni i Hercegovini ovim su Sporazumom i službeno potvrdili svoju dosadašnju uspješnu saradnju.

"Naša namjera je da preuzmemo sva pozitivna iskustva Kantona Sarajevo, posebno model organizovanja oblasti zdravstva", precizirao je župan Štromar na sastanku organiziranom prije potpisivanja Sporazuma.

Na sastanku su, također, razmjenjene informacije o aktuelnom privrednom stanju u Kantonu Sarajevo i Varaždinskoj županiji, dok su predsjedavajuće obje skupštine Mirjana Malić i Dubravka Biberdžić ukratko prezentirale organizaciju i djelokrug rada tijela koja predvode.

Gosti iz Varaždina su izrazili zabrinutost zbog pada bruto društvenog proizvoda u Hrvatskoj, koja je po MMF-ovoj listi trenutno na 170. mjestu u svijetu, što se direktno odražava i na intenzitet investiranja, ali i privredni razvoj ove županije. Pozitivna iskustva imaju kroz primjenu zakona o javno-privatnom partnerstvu u oblasti obrazovanja i organizacije jednosmjenske nastave, te uređenja industrijskih zona kojih trenutno imaju 10 potpuno opremljenih.

Premijer Musić je istakao da Kanton Sarajevo ima namjeru preuzeti iskustva i modele primjene zakona o javno-privatnom partnerstvu Varaždinske županije, te dodao kako je Kanton Sarajevo jedini od deset kantona u FBiH pokrenuo proceduru utvrđivanja pomenutog zakona, ali i Zakona o koncesijama, kako bi se njihovom primjenom podstaklo investiranje privatnog kapitala, a sve s ciljem intenziviranja razvoja.

Posjeta i PKKS

U okviru svoje višednevne posjete Kantonu Sarajevo, dio delegacije Varaždinske županije, posjetio je danas i Privrednu komoru Kantona Sarajevo gdje su sa predsjednikom Komore Kemalom Grebom i njegovim saradnicima razgovorali o budućoj saradnji.

Razmatrajući mogućnosti unapređenja ekonomske saradnje, sagovornicu su se složili da je najvažnije omogućiti povezivanje privrednika Kantona Sarajevo i Varaždinske županije, s obzirom na izuzetno visok deficit koju Bosna i Hercegovina ostvaruje u vanjskotrgovinskoj razmjeni sa Republikom Hrvatskom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.