NavMenu

EU nagrada za savremenu arhitekturu projektu revitalizacije spomen-kompleksa Vraca u Sarajevu (FOTO)

Izvor: eKapija Petak, 28.07.2023. 11:19
Komentari
Podeli
(Foto: Dinko Jelecevic)
Dinko Jelečević, apsolvent Arhitektonskog fakulteta u Grazu i nekadašnji student arhitekture u Sarajevu, dobitnik je ovogodišnje EU Mies van der Rohe nagrade u kategoriji Young Talent za svoj Master rad "VALTER – Vraca Forum Sarajevo" na temu revitalizacije spomen-kompleksa Vraca u Sarajevu. Projekat predlaže intervenciju u duhu adaptive-reuse metodologije kojom se kompleksu daje nova, društveno-orijentirana tipologija foruma.

Nagradu je 29. juna Dinku uručio Georg Häusler, direktor Odjela za kulturu, kreativnost i sport Evropske komisije (DG EAC) za vrijeme ceremonije u Palati Michiel na Venecijanskom Bijenaleu, saopšteno je iz Asocijacije arhitekata u BiH.

Stručni žiri koji su činili N’Goné Fall, Manuel Henriques, Jennifer Mack, Simone Sfriso i Snežana Vesnić je svoju odluku da projekat odlikuje ovim značajnim priznanjem argumentirao slijedećim:

"(…) Projekat potiče iz preciznog razumijevanja postojećeg stanja i predlaže delikatnu i sofisticiranu intervenciju koja se materijalizira kroz poeziju svjetla i tektonike, dostojanstveno donoseći život lokaciji. Projekat je izvrstan primjer arhitektonske intervencije na postojećem objektu, kako tretirati naslijeđe s poštovanjem i delikatnošću a bivajući proaktivni i aktivni. Žiri želi naglasiti kako projekat predstavlja na izvrstan način potencijal arhitekture kao premosnice između prošlosti i sadašnjosti, ilustrirajući kako nastaviti u budućnost."

Dinkov projekat, kao i druge nagrađene i shortlisted projekte moguće je pogledati do novembra 2023.u palači Mora na Venecijanskom Bijenaleu.

Više o projektu pročitajte ovdje.


Fotogalerija
Nagrađeni projekat -
Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.09.2023.  |  Energija, Građevina

Vlada KS podržala projekat daljinskog grijanja - Počinje procedura kreditnog zaduženja kod EBRD za radove vrijedne 50 mil EUR

Vlada Kantona Sarajevo je na jučerašnjoj redovnoj sjednici donijela Odluku o usvajanju kapitalnog projekta "Sarajevo Toplane - daljinsko grijanje" kandidovanog od strane Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS. Kako je obrazložio resorni ministar Almira Bečarović, Ministarstvo je nakon održanih sastanaka s predstavnicima EBRD-a, usaglasilo dalje aktivnosti na implementaciji

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.