NavMenu

Zemaljski muzej BiH otvorio štand za prodaju tradicionalnih, certificiranih suvenira

Izvor: eKapija Srijeda, 18.05.2011. 11:54
Komentari
Podeli

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, osnovan 1888. godine, otvorio je 14. maja svoju prvu prodavnicu suvenira. Prodavnica je otvorena u saradnji sa lokalnim proizvođačima suvenira koji će certificirati i podržati prodaju tradicionalnih bh. suvenira, što će ujedno biti i finansijska pomoć radu muzeja.

Štand sa suvenirima, koji se nalazi na glavnom ulazu u muzej, služit će kao glavno mjesto na kome će posjetioci dobiti sve potrebne informacije, odakle će polaziti organizirani obilasci muzeja, gdje će se prodavati ulaznice, kao i muzejske publikacije i certificirani suveniri.

Izradu, uspostavljanje i promociju štanda sa suvenirima te izradu njegovog kataloga podržao je USAID-Sida FIRMA projekat u saradnji sa svojim partnerom u implementaciji, ZUP-om Baščaršija. Projekat radi na proširivanju cjelokupne turističke ponude Zemaljskog muzeja, koji je jedna od najvažnijih institucija kulture u BiH. Pomenuta podrška je obuhvatila i uspostavljanje procesa potvrde autentičnosti i pečata saglasnosti koji će za kupce biti znak da se radi o „tradicionalnim“ suvenirima.

Naime, na muzejskom štandu bit će prodavani isključivo suveniri koji su replika muzejske umjetničke kolekcije. Prednost će se dati onim suvenirima koji se temelje na autentičnim elementima izrade iz različitih epoha – prahistorije, Rimskog perioda, srednjevjekovnog perioda Bosanskog kraljevstva, itd. Stručna komisija Zemaljskog muzeja će procijeniti i potvrditi autentičnost svakog muzejskog suvenira.

Prva ekskluzivna serija proizvoda izrađena je u zlatarsko - juvelirskoj radionici Sofić, koja je bila pionir u izradi kopija umjetničke kolekcije ovog muzeja, uključujući i predmete koji datiraju još iz 4. vijeka p.n.e.

Proizvođači suvenira koji učestvuju u ovom projektu izdvojit će 25% cijene svakog prodatog suvenira za Zemaljski muzej radi pokrivanja troškova štanda, kao i u cilju obezbijeđenja dodatnog izvora prihoda ovog muzeja. Zemaljski muzej se trenutno oslanja na redovnu prodaju ulaznica kao svoj izvor prihoda, tako da jedva pokriva operativne troškove i bori se da nabavi dodatne izložbene eksponate.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.