NavMenu

Mirica: Prodajom manjinskog paketa dionica osloboditi zarobljeni kapital

Izvor: eKapija Srijeda, 18.05.2011. 09:36
Komentari
Podeli

Prema nekim procjenama ukoliko Vlada FBiH bude odlučila prodati svoje dionice u firmama, u kojima nije većinski vlasnik, prema trenutnim cijenama zaradila bi oko 100 miliona maraka.

Almir Mirica, izvršni direktor Sarajevske berze slaže se sa tom procjenom, međutim naglašava da je uzimajući u obzir svjetska iskustva, realno očekivati da za određene pakete dionica u vlasništvu FBiH kupoprodajna cijena bude tržišna cijena uvećana za određenu premiju budući da bi potencijalni investitori, prije svega oni sa strateškim namjerama, u jednom "koraku" dobili veći dio vlasništva u kompaniji, bez potrebe da se te količine kupuju u etapama na tržištu.

Smatra da bi eventualnu ponudu državnih dionica na Berzi trebalo obaviti u skladu sa najboljim svjetskim praksama, putem Berze i uz prethodnu najavu ili javni poziv koji bi omogućio potencijalnim investitorima da obave eventualni due-dilligence (tj. dubinsko snimanje) kompanija čije se dionice nude.

"Pored toga, ne bi se smjelo dozvoliti da politički pritisci dovode do uvrštavanja nerealnih zahtjeva za potencijalne kupce, kao što je rađeno u prošlosti, poput obaveze zadržavanja djelatnosti, sadašnjeg broja radnika i investicija", kaže Mirica.

Naglašava da su ovi zahtjevi primjereni ukoliko se prodaju većinski paketi dionica, a nikako ukoliko se prodaju paketi koji potencijalnim kupcima ne omogućavaju upravljanje kompanijama.

Iz Sarajevske berze - burze smatraju da je prodaja manjinskih paketa dionica u državnom vlasništvu način da se ovaj "zarobljeni" kapital države stavi u produktivnije svrhe, te da se dobivena sredstva ne bi trebala ni u kojem slučaju koristiti za finansiranje budžetskog deficita.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

16.04.2024.  |  Agro

Može li se rakija pokvariti?

16.04.2024.  |  Agro

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.