Izvor: eKapija | Utorak, 17.05.2011.| 15:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Veliki posao za MLM Group Zagreb: Krajem maja počinju radovi na deponiji "Rača"

(Foto: b)

Veliki posao na sanaciji industrijske deponije "Rača" pokraj Zenice očekuje uspješnu tvrtku MLM-Group Zagreb, potvrdio je za ekapija.ba Dr.sc. Sadik Čolić dipl.oec. direktor kompanije MLM-Group Zagreb.

(Jedna od mašina koja stiže iz Zagreba na deponiju "Rača")

Mašine su već na putu prema Zenici. Radovi počinju krajem maja, početkom juna. Na deponiji se prema procjenama stručnjaka nalazi više od 50 miliona tona otpada dopremljenog uglavnom iz pogona zeničke željezare, tako da će tokom izvođenja radova MLM Group na deponiji Rača vršiti upotrebu troske iz visokih peći i troske iz čeličana, čija se upotreba temelji isključivo na mehaničkim i fizikalnim procesima: mljevenju i tehnologiji magneta.

"Korištenje proizvoda nastalih upotrebom troske donosi brojne prednosti u pogledu kvalitete i očuvanja okoliša. Upotrebom će se dobiti sekundarne sirovine; metal (u najvećoj mjeri željezo) i zamjenski agregat kamena. Izdvajanjem metala iz troske smanjuje se zagađenje okoliša metalom te negativan utjecaj na zdravlje ljudi", kaže Čolić.

Briga o okolišu

Zamjenski agregat kamena pojašnjava Čolić, može se koristiti u građevinarstvu gdje zamjenjuje kamene agregate pa se njihovom upotrebom smanjuje vađenje kamena iz prirodnog okoliša, te u proizvodnji cementa gdje se dodaju klinkeru ili cementu što dovodi do manje potrošnje energije i smanjenja emisije CO2. Sve navedeno već predstavlja ili će uskoro predstavljati obavezne norme u poslovanju.

"Dobivene sekundarne sirovine ne pridonosi samo ekonomski, nego i slijedi princip održivog razvoja: nema zahvata i iskorištavanja prirode i prirodnih bogatstava, reciklira se otpad bez proizvodnje novog uz minimalno korištenje energije i smanjuje se emitiranje stakleničkih plinova u atmosferu. U EU i SAD-u takve sekundarne sirovine imaju prednost korištenja na državnom nivou, te se potiče njihova proizvodnja", ističe Čolić.

Ovom sanacijom, koja će za krajnji rezultat imati u potpunosti ekološki čistu lokaciju, Čolić naglašava kako žele pokrenuti trend takve vrste poslovanja koja pridonosi lokalnom ekonomskom razvoju uz brigu o okolišu.

Tvrtka MLM-Group Zagreb osnovana je 1994. godine i za cijelo vrijeme svog postojanja uspješno je poslovala. Djelatnost poduzeća je proizvodnja i trgovina i to u oblasti kemije, kako na domaćem, tako i na inozemnom tržištu. Osim te djelatnosti, poduzeće radi i na istraživačko-problemskim projektima, za što ima kvalifikacijsku i iskustvenu pretpostavku.

Vodeći stručnjaci

Kao posebna djelatnost tvrtke je rješavanje problema sanacije, čišćenja i odvoza oporabljenog neopasnog industrijskog otpada.

Saradnja s eminentnim domaćim i inozemnim tvrtkama, kao i sa vodećim stručnjacima iz pojedinih oblasti, daju posebnu dimenziju poduzeću.

U razvojnom strateškom timu kompanije nalaze se: akademik prof. Vlatko Silobrčić, prof. Vladimir Bermanec, (sveučilišni profesor na PMF–u u Zagrebu), prof. Tihomir Vranešević, sveučilišni profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i mag.sc. doktor medicine Vjekoslav Jeleč.

Tvrtka ostvaruje stalnu suradnju sa vodećim institutima iz oblasti koja je u korelaciji sa oporabama industrijskog neopasnog otpada: Institut Ruđer Bošković, Institut CSS, Institut Ramtech, CEMTRA, Zavod za javno zdravstvo grada Zagreba i drugi.

Na čelu kompanije nalazi se dr.sc. Sadik Čolić, dipl.oec. koji je ujedno dugogodišnji uspješni privrednik i univezitetski profesor. Tvrtka u ovome trenutku zapošljava 49 radnika, a u prvoj fazi projekta "Rača" planira zaposliti još 30 radnika s lokalnog područja.

U Sarajevu je također, otvorena tvrtka kćer MLM-Sa koja će voditi dio operativnih poslova vezanih za projekt "Rača" kao i druge projekte u BiH.

E. Ko.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.