NavMenu

Kompanija Swiss Rockets AG u okviru BIO4 kampusa planira izgradnju inovacionog centra za nuklearnu medicinu

Izvor: eKapija Srijeda, 26.07.2023. 09:31
Komentari
Podeli
(Foto: Bio4.rs/Screenshot)
U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o razumevanju, kojim su otvorene nove mogućnosti za razvoj onkologije i nuklearne medicine. Memorandum su potpisali ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i izvršni direktor kompanije Swiss Rockets AG Vladimir Cmiljanović.

- Ova kompanija će u okviru BIO4 kampusa izgraditi novi inovacioni centar za nuklearnu medicinu - navela je Begović tom prilikom i dodala da su naši ljudi koji žive i rade u Švajcarskoj osnivači inovativne kompanije, odnosno mreže kompanija Swiss Rockets AG, sa velikim brojem inovacija u svom portfoliju, i da su odlučili da naprave ovaj korak i da prenesu svoje znanje i tehnologije u Srbiju, navedeno je na sajtu Vlade.

Ministarka je dodala da će ova kompanija takođe pomoći razvoju startap eko sistema u oblasti biotehnologije u Srbiji i da je već započela saradnju sa našim naučno-istraživačkim institutima, kao što je INEP i Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju (IHTM).

- Ovi instituti su budući stanari BIO4 kampusa, a ovo je prvi konkretan projekat sa švajcarskom kompanijom - rekla je ona, izrazivši očekivanje da će mu se pridružiti sve veći broj kompanija.

Cmiljanović je istakao da je ova kompanija odlučila da uđe u saradnju sa našom državom za pravljenje tzv. teranostik inovejšn centra.

- To su najmodernije bolnice, gde ćemo raditi proizvodnju najnovijih molekula za personalizovanu kancer medicinu. Radićemo sa najnovijim tehnologijama skeniranja pacijenata sa metastazama i onda ćemo na osnovu tih tehnologija moći da koristimo te molekule kako bismo uspešno lečili pacijente sa metastazama - objasnio je Cmiljanović.

On je dodao da ova kompanija iz Švajcarske prebacuje veoma bitne tehnologije u Srbiju, kao i da će se te tehnologije dalje razvijati u našoj zemlji.

Cmiljanović je istakao da su ovi projekti sada veoma bitni za pacijente sa tumorima, a to su prvenstveno pacijenti sa metastazama na prostati, neuroendokrinim tumorima, sa glioblastomama i rakom dojke.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.07.2024.  |  Agro, Industrija, Građevina

Vlada RS odobrila 500.000 KM Našoj mljekari za izgradnju prerađivačkih kapaciteta (VIDEO)

Vlada RS je na sjednici u četvrtak donijela Odluku o odobravanju 500.000 КM Našoj mljekari Banjaluka, na ime ostvarivanja prava na podsticajna sredstva za unapređenje sektora mljekarstva kroz izgradnju prerađivačkih kapaciteta. Pokretanje sopstvene prerade mlijeka je jedan od imperativa koji već neko vrijeme zaokuplja jedan veći broj članova Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske. - Ovo Udruženje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.